Dolar

32,5101

Euro

34,7597

Altın

2.502,42

Bist

9.693,46

Bisiklet Paylaşım Sistemlerinde Zarar Büyüyor

Belediyelerin sunduğu bisiklet kiralama istasyonlarına ait bisiklet ve park sistemlerine verilen zararların önüne bir türlü geçilemiyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-20 15:27:32

Bisiklet Paylaşım Sistemlerinde Zarar Büyüyor

Yetkililer, vandalizm olarak niteledikleri olayların sorumlularının defalarca yakalandığını ancak çoğunlukla yaşları 18'den küçük olduğu için her seferinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını belirtiyor. Sisteme ve bisikletlere verilen zararın maliyeti ise günden güne büyüyor.
Belediyeler, bisikletlere ve istasyonlara kasıtlı olarak zarar veren kişilere karşı mücadelesini sürdürüyor. Ancak, yalnızca 2 ayda 460 adet bisiklet zorla söküldü. Bunların büyük bölümünün dili ya da şasesi kırıldı. Bisiklet bağlı olduğu yerden zorla çıkarılırken parkın kilit mekanizmaları da zarar görüyor. Birçok bisiklet parkında büyük hasar bulunuyor.
Bakım onarım merkezine rutin arızalanan bisikletler dışında her gün ortalama 10 adet vandalizme uğramış bisiklet geliyor. Yükselen maliyetler, daha fazla noktaya hizmet verilmesini ve daha fazla bisiklet alınmasını da geciktiriyor. Hasarların yarattığı işgücü kaybı, malzeme, tamir ve bakım masrafları da hayli kabarık. Örneğin sadece bisiklet dili kırık ise ortalama işçilik ve malzeme maliyeti bir bisiklet için 700 TL'yi buluyor. Parkın kilit mekanizmasının hasar gördüğü durumlarda bu maliyet 1200 TL'nin üzerine çıkıyor. Yükselen maliyetler, daha fazla noktaya hizmet verilmesini ve daha fazla bisiklet alınmasını da geciktiriyor. Ayrıca, bisiklet kiralamak isteyen kullanıcıları da bu keyiften alıkoyuyor.  

Haber Ara