Dolar

32,3326

Euro

35,1252

Altın

2.303,54

Bist

9.079,97

Bisiklet Kültürünün Artması İçin Kolektif Çalışma Gerekiyor

Çok çeşitli spor ekipmanlarının bir arada bulunduğu Decathlon'un Ülke Bisiklet Ürün Eğitmeni / İçerik Uzmanı Efe Subaşı sorularımızı yanıtladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-21 12:17:01

Bisiklet Kültürünün Artması İçin Kolektif Çalışma Gerekiyor

Time Türk; “Pandemi sürecinde toplu taşımaya alternatif bisikletli ulaşım tüm dünyada artarken ülkemizde de bisiklete ilgi arttı mı? Mağazalarınızda bisiklet satışlarında bir yükselme var mı?

Efe Subaşı; “Türkiye'de toplamda 37 Decathlon mağazamız var ve mağazalarımızın tamamına baktığımızda  bisiklet satışlarının ciddi oranda arttığını görüyoruz. Bu süreçte katlanır bisikletler ve çocuk bisikletleri daha çok talep görüyor.  Yeni normale geçtiğimizde katlanır bisikletlerin artışında en büyük etkenin hem kompakt yapıda olması, şehir içinde çok rahat kullanılması, arabada taşınabilmesi gibi büyük avantajlara sahip olması olarak görüyoruz.

Time Türk; “İstanbul'da bisikletli ulaşımın artması için neler yapılmalı ?

Efe Subaşı; “Daha öncesinde de bir hevesle Bağdat Caddesi'nde bisiklet yolu çalışmaları yapılmıştı ama bir gecede kalktığını da hatırlıyorum. Bu da bize şunu gösteriyor, sadece yerel yönetimin bisiklet yolu yapması, ülkemizde bisiklet kültürünün yerleşeceği anlamına gelmiyor. Burada kolektif bir çalışma gerekiyor.  Kolektif çalışmadan kastım yerel yönetimler, bisiklet kulüpleri, dernekler, firmalar, STK'lar hatta trafik polisleri, toplu taşıma şoförleri gibi çok ciddi çalışma birlikteliği gerekiyor.  Hollanda'nın yakın tarihine baktığımızda egemen Ulaşım sisteminin arabadan bisiklete geçişinde oldukça köklü, işbirliği içeren ve hızlı bir çalışma görüyoruz. Okullardaki eğitim sistemine bisikletin entegre edilmesi, yolların yeniden planlanması, devlet teşvikleri, bisikletin bir ulaşım politikası haline gelmesi, kararlı ve katılımcı bir zihniyetle ulaşım zihniyetinin değiştirdiğini bize gösteriyor. O yüzden hem İstanbul hem de diğer illerimizde yerel yönetimlerin, söz sahibi ilgili aktivist kişileri ve sivil toplum kuruluşlarını dikkate alarak masaya oturmaları gerekiyor. Mevcut egemen ulaşım zihniyetinde bisikletin karne hediyesi ya da sadece sportif bir faaliyet  olarak görülmesi, bisiklet kültürünün gelişmesinde en büyük engel. O yüzden sağlıklı bir toplum, temiz bir çevre, gürültüsüz ve sakin yollar istiyorsak mentalitelerde köklü değişimler kaçınılmazdır.”

Time Türk; “Peki Decathlon olarak sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?”

Efe Subaşı; “Pandemi öncesinde mağazalarımızın lokal olarak kendi inisiyatiflerinde düzenledikleri bisiklet turları oluyordu. Bu turlar ciddi manada katılımcıyla gerçekleşiyor. Turlarda illa Decathlon bisikleti olması gibi şart koşmadan sadece trafikte bisikletlinin hakkı olduğunu göstermek amacıyla yapılan sürüşlerdir.  Pandemi sürecinde bu etkinlikleri yapamadık ama koşullar elverdiği zaman  mağazalarımız bu etkinliklere devam edecek. Bunun yanında blog sayfamızda bisiklet kültürüyle alakalı içerikler yayınlıyor ve okuyucularımız arasında bisiklet kültürünü yaymaya çalışıyoruz.”

Time Türk; “Yeni uygulamaya başlanan bisiklet kredisi hakkında görüşünüz nedir?”

Efe Subaşı; “Bisiklet kredisi aslında birçok ülkede var olan bir uygulama.  Her bankanın uygulama sistemi değişiklik gösterse bile başarılı bir uygulama olarak görüyorum. Aslında çok daha önce olması gerekirdi.  Pandemi bize bisikletin bir ulaşım aracı olmasının yanı sıra insan hayatının birçok noktasına tesir edebilecek bir güce sahip olduğunu bize bir kez daha gösterdi”

Haber Ara