Dolar

32,3369

Euro

35,1436

Altın

2.241,52

Bist

8.745,71

Birinci Abdülaziz kimdir ?

Türk hükümdar Birinci Abdülaziz. Birinci Abdülaziz kimdir? İşte Birinci Abdülaziz'in biyograrfisi. İstanbul Protokolü antlaşması sonucunda ne oldu? Birinci Abdülaziz ne zaman ve kim tarafından tahttan indirildi? Cevaplar haberimizde

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 13:09:31

Birinci Abdülaziz kimdir ?

Sultan Birinci Abdülaziz 8 Şubat 1830 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud, annesi Pertevniyal Valide Sultan. Babası öldüğü zaman dokuz yaşındaydı. Ancak ağabeyi Sultan Birinci Abdülmecid, onun eğitimine çok önem verdi. Şehzadeliği sırasında rahat ve korkusuz bir hayat sürdü.  Ağabeyi Sultan Birinci Abdülmecid'in vefatı üzerine 25 Haziran 1861 günü tahta çıktığında 31 yaşındaydı.  

Abdülaziz tahta çıktığında Osmanlı Devleti'nde önemli dış borç sorunu vardı. Hazine boşalmış ve Osmanlı Devleti'nin eski görkemli dönemleri geride kalmıştı.

Osmanlı içinde yaşayan özellikle gayri müslim milletler Fransız İhtilalinin getirdiği özgürlükçü ve milliyetçi duygulardan ve Avrupalı devletlerin kışkırtmaları sonucunda yeniden ayaklanmaya başlamışlardı.

Bu isyanlarndan biri de Karadağ'da yaşandı. Ancak Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa komutasındaki birlikler ayaklanmayı bastırdı.

Rusya'nın ve Fransa'nın baskıları sonucu 8 Eylül 1862 tarihinde imzalanan İstanbul Protokolü ile Belgrad kalesinin iç kesimleri Osmanlılara kaldı, dış bölgeleri ise Sırplara bırakıldı.

Aynı yıl, Bükreş'te toplanan Eflak ve Boğdan ortak Meclisi Romanya'nın birliğini sağladılar. Romanya prensinin güvesizlik oyu alamamasından sonra olaylar büyüdü ve Romanya'daki kargaşa bitmedi. 1866 yılında Romanya birliği ve Romanya Prensi Charles'ın prensliği kabul edild

 Abdülaziz bu dönemde ayrıca , Girit'te yaşayan ve her fırsatta ayaklanan Rumlar'a kesin çözüm bulmak niyetindeydi  Bu amaçla Girit'e gönderilen Sadrazam Mehmed Emin Ali Paşa, 6 Ekim 1867'de adanın yeni statüsünü belirlemek için bir ferman yayınlattı. Bu fermanla Girit'e yeni bir idare şekli getirildi.. Sivil yönetim padişahça atanan yeni valiye, Askeri idare ise komutana verildi, atanan valinin biri müslüman diğeri hıristiyan iki yardımcısı oldu. Gümrük vergisi hariç diğer vergilerden ada muaf olacak, iki resmi dili olacaktı. Karma meclis tarım, bayındırlık, ticaret ve endüstri işlerini planlayacaktı.

Diğer sorun çıkartan azınlık Sırplar ise Belgrat'ı istiyorlardı. Tekrar savaşa girmek istemeyen Osmanlı Devleti, Kanuni Sultan Süleyman tarafından alınan Belgrad10 Nisan 1867'de Sırbistan'a teslim etti.

  Sultan Abdülaziz 21 Haziran 1867 günü İstanbul'dan hareket ederek  Rusya ile müttefik şekilde hareket eden Fransa'ya, Balkanlardaki Türk siyasetini açıklamak ve yeni bir Rus savaşını önlemek amacıyla Avrupa seyahati gerçekleştirdi. Böylece Osmanlı tarihinin Avrupa başkentlerini ziyaret eden ilk padişahı oldu. Abdülaziz ayrıca Yavuz Sultan Selim'den sonra Mısır'a ayak basan ilk padişah oldu.  

Abdülaziz'in hükümdarlığı boyunca azınlıkların isyanı devam etti. 1875 yılında Bosna-Hersek'te de ayaklanma çıktı. Bu bölgedeki ayaklanmaya müdahale eden Avrupalı devletler bazı reformlar yapılmasını istediler. Hazırlanan reform paketi Bulgaristan'da ayaklanma başladığı için uygulanamadan rafa kaldırıldı. Bulgaristan'ın amacı tam bağımsız bir devlet olabilmekti. Ayaklanan Bulgar çetelerine destek veren Avrupalılar kendi çıkarlarına uygun bir nokta bulamadıkları için Bulgaristan sorunu da askıda kaldı.

Tüm bu iç karışklılların içinde Abdüllaziz abisi Abdülmecid döneminde başlayan bir takım ıslahat hareketleriyle meşgul oldu. Bu dönemde yeni bir vilayet teşkilatlanmasına geçildi. Kadılık Kurumu daha sıkı denetim altına alınarak 1 Nisan 1868 Şura-yı Devlet ve 1870 yılı içerisinde de Divan-ı Muhasebat kuruldu (Danıştay ve Sayıştay). Ayrıca eğitim, ulaşım ve bankacılık konularında çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Sultan Abdülaziz döneminde donanmanın modernleştirilmesine de çalışıldı. 

Sultan Abdülaziz 14 sene 11 ay beş gün tahtta kaldı. Bu süre içerisinde meşrutiyet fikrine başta sıcak baksa da, sonraları değişip bu fikri savunanlara karşı zor kullanacaktır.Dönemin aydınlarından Şinasi, Namık Kemal ve Ziya Paşa ile padişahlığının ilk dönemlerinde sıcak ilişkiler kurduysa da Namık Kemal'i Vatan Yahut Silistre piyesinden sonra Kıbrıs'a sürgün edecek kadar sertleşti.

Tahttan indirilmesi

Ülkede meşruti yönetimin gelmesini isteyenlerin yarattığı bu özgürlük havası içerisinde Abdülaziz'in tahttan indirilmesi konusunda kamuoyu oluşturuldu. Mithat Paşa'nın kışkırtmaları sonucu üniversite öğrencileri 10 Mayıs 1876 tarihinde bir protesto yürüyüşü düzenlediler. Bundan bir süre sonra, 30 Mayıs 1876 salı günü sabaha doğru saray Hüseyin Avni Paşa komutasındaki askerlerce basılmış ve Sultan Abdülaziz kansız şekilde tahttan indirilmiştir.

Sultan Abdülaziz'in tahtan indirildikten dört gün sonra, hapis hayatı yaşadığı Feriye Sarayında 4 Haziran 1876 tarihinde sakalını düzeltmek için istediği söylenen makasla bileklerini keserek intihar ettiği söylense de öldürülmüş olabileceğine dair kanıtlar da var.

 

 

Haber Ara