Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Birçok yüksek tansiyon hastası risk altında!

Koronavirüs enfeksiyonu durumunda birçok yüksek tansiyon hastası risk altında. Değerler kontrol altında değilse ve başka sağlık kısıtlamaları varsa, Covid-19 hastalığının ciddi bir seyri tehdit edebilir.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-15 13:46:05

Birçok yüksek tansiyon hastası risk altında!

Koronavirüs enfeksiyonu durumunda birçok yüksek tansiyon hastası, özellikle yaşlı insanlar risk altında. Değerler kontrol altında değilse ve başka sağlık kısıtlamaları varsa, Covid-19 hastalığının ciddi bir seyri tehdit edebilir. Alman Hipertansiyon Birliği bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişiler için öneriler yayınladı.

1. Alman Hipertansiyon Birliği'nden uyarı

Bazı antihipertansif ilaçların  onları SARS-CoV-2 koronavirüs ile enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebileceğine dair raporlar, pandeminin başlangıcında birçok insanı huzursuz etti. Spekülasyonlar, ACE inhibitörleri ve sartanlar grubundan ilaçlarla ilgilidir. Alman Hipertansiyon Birliği yanlış bilgiler konusunda uyarıyor ve olası bağlantıların şu ana kadar "tamamen belirsiz" olduğunu bir mesajda vurguluyor.

Bu nedenle, yüksek tansiyonu olan hastalara itiraz, tansiyon ilaçlarının dozunu düşürmemek veya hatta izin alınmaksızın tedaviyi bırakmaktır.

Bir yandan, tam da bu ilaçların akciğer yetmezliğine karşı koruyabildiğine dair veriler var. Öte yandan tansiyon düşürücü ilaçların kesilmesinin yüksek sağlık risklerine yol açtığı da küçümsenmemelidir. Özellikle yüksek riskli hastalar kalp krizi veya felç gibi ciddi hastalıklara yakalanabilir.

2. Kan basıncınızı evde düzenli olarak kontrol edin

Mevcut durum, kişilerarası temasların asgari düzeyde tutulmasını gerekli kılmaktadır. Bu aynı zamanda doktor muayenehanesinde veya eczanede rutin kan basıncı ölçümü ve kan basıncı ayarının kontrolü için de geçerlidir.
Olası enfeksiyon riski göz önüne alındığında, Alman Hipertansiyon Birliği şimdi basit bir prosedür önermektedir: Yüksek tansiyon hastaları, normal bir tansiyon monitörü kullanarak kan basınçlarını evde kendileri ölçmeli ve değerleri bir tansiyon günlüğünde belgelemelidir. Ölçüm verileri daha sonra kontrol için ilgili doktora iletilebilir.

Tansiyon değerleri nasıl detaylı olarak kontrol edilir:

Kan basıncınızı ayda bir hafta ölçün - ne fazla ne de az. Tercihen sabah ve akşam huzur içinde.
Değerleri kan basıncı günlüğüne girin.
Verilerinizi üç ay sonra doktora gönderin veya muayenehaneyi ziyaret ettiğinizde sunun.
Doktor ilerlemeyi kontrol edecek ve bir doz ayarlaması veya terapi değişikliği gerekirse sizi arayacaktır.
Alternatif olarak, ölçülen değerleri kaydetmek için uygulamaları da kullanabilirsiniz. Ölçüm protokolüne uyulması önemlidir.

Kan basıncı hangi seviyede çok yüksek?

120/80 mmHg kan basıncı normaldir. Daha düşük değerler optimal kabul edilir.
Doktorlar yalnızca 140/90 mmHg ve daha yüksek kalıcı bir değerden yüksek tansiyondan (hipertansiyon) bahseder.

3. (Yanlış) bilgileri kritik bir şekilde ele alın

Alman Hipertansiyon Birliği, hastalara ihtiyatlı olmalarını ve ayrıca medyadaki ve sosyal ağlardaki (yanlış) bilgilerle eleştirel bir şekilde ilgilenmelerini tavsiye ediyor.

Kendini çok güvende hissetmeyen hastalar da doktorlarıyla konuşmalı ve tavsiye almalıdır. 

4. Genel koruyucu önlemleri uygulayın

Yüksek tansiyondan muzdarip insanlar, tıpkı herkes gibi kendilerini koronavirüs enfeksiyonundan korumalıdır: Düzenli ve derinlemesine el yıkama, uygun öksürme ve hapşırma ve hasta insanlardan uzak durma; bunlar günlük yaşamdaki en etkili koruyucu önlemlerdir. 
Ek olarak, yüksek tansiyonu ve diğer olası sağlık sorunlarını tedavi etmek için yeterli ilaca sahip olduğunuzdan emin olun.

Kaynak: t-online.de

Haber Ara