Dolar

32,4507

Euro

34,4814

Altın

2.475,49

Bist

9.619,22

Bir güzel poz verdiler ama...İşin rengi değişti!

İzmir'de balıkçılar tarafından yakalanarak balıkçı tezgahında fotoğrafları çekilen ve sosyal medyada paylaşılan 'Manta' balıkları ile ilgili bilim adamlarından tepki geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-20 12:50:45

Bir güzel poz verdiler ama...İşin rengi değişti!

Araştırmacılar nesli tehdit altındaki bu türleri yakalamanın marifet gibi gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

'Akdenizin Batman'i' diye geçen balıkların 'Manta' ismiyle anıldığı ve nesli tehlike altında olduğunu ifade eden uzmanlar 'Ülkemiz sularında çok ender görülen ve nesli tehdit altında olan bir türümüzdür. Barcelona sözleşmesi ile bu tür koruma altına alınarak avcılığı uluslarası bazda yasaklanmıştır. Uluslarası anlaşmalar ile koruma altına alınan Mantalar uzun bir aradan sonra Türkiye'de görülüyor. Ve bir sürü Manta telef edilerek kamuoyunda "zafer" şeklinde anılıyor. Çok vahim ve üzücü" dediler.

3_95

"BU DURUM ÜZÜCÜ VE BİR O KADAR DA DÜŞÜNDÜRÜCÜ"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve köpekbalığı uzmanı Prof.Dr. Halit Filiz, "Adı geçen haberlerdeki Manta cinsi balıklar, günümüzde pek çoğu korunmaya muhtaç hale gelmiş kıkırdaklı balıklarımızdandır. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından nesli tehlike altında olarak korunmakta olan Mantalar, Barcelona Sözleşmesi ile sıkı bir koruma altına alınmasına rağmen ülkemizde yaşanan bu durum üzücü ve bir o kadar da düşündürücüdür" diye konuştu.

2_122

Yaban Hayatı Araştırma Derneği Başkanı Halim Diker de konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Ülkemizde denizlerimiz neden tarım alanı olarak görülmektedir? Denizlerimizde yaşayan ve uluslararası koruma statülerinde nesli tehlike altında olan türlerin korunması için neden Doğa Koruma ve Milli Parklar değil de Tarım Bakanlığı ilgilenir. Ve neden bunca nadir canlı yok edilirken, ilgili bakanlık sessiz kalır" diye konuştu.

1_142

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Köpekbalığı Uzmanı Prof.Dr. Nuri Başusta da duruma tepki gösterdi. Mantaların ender görüldüğünü hatırlatan Başusta, "Habere konu olan tür ile ilgili çalışmamız henüz bitti. Sonucu bilimsel bir dergide yayınlanacak. Bu ve benzeri haberlerde dikkat çeken ve sıkıntı yaşatan bir durum söz konusudur. Makalemizin sonunda tür ile ilgili net durumu ortaya koymuş olacağımız ve bunu da yine kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Haber Ara