Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

Binler Halep'e yürüyor

Almanya’da başlayan bir kampanya ile Avrupalı insan hakları ve savaş karşıtı aktivistler 26 Aralık’ta Halep’e doğru yola çıkıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-01 16:56:05

Binler Halep'e yürüyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Rusya ve Esed rejimi saldırıları altında yaklaşık 750 sivilin hayatını kaybettiği Halep'te insani kriz devam ederken İslam ülkeleri ve Müslüman kitlelerin sessizliği sürüyor. Buna karşılık Almanya'dan başlayan bir hareket Halep'e yürümek için manifestosunu yayınladı.

Halep Yürüyüşü adındaki oluşum yayınladığı metinde “Halep'e gidiyoruz. Almanya'dan Halep'e. "Mülteci rotası"nın bu kez tam aksi istikametine yürüyeceğiz.” diyerek 26 Aralık'ta Berlin'den yola çıkma çağrısında bulundu. 

Artık harekete geçmenin gerektiğini ifade eden grup, bilgisayarlarımızın önünde oturup hiçbir şey yapmadan duramayız diyerek sosyal medyada açtığı uygulama ile insanları kendilerine katılmaya davet ediyor.

ÇOK KALABALIĞIZ

Sistemlerin kodlanmış tepkiler vermemiz ve güçsüz olduğumuza inanmamız için bizi koşullandırdığını vurgulayan aktivistler manifestolarında şu ifadelere yer verdi:

“Bu zamana kadar Facebook'ta üzgün ve dehşete kapılmış yüzlerin olduğu fotoğraflara tıklayıp "bu çok korkunç" ve "çok güçsüzüz" yazmakla çok vakit harcadık.

Hayır, güçsüz değiliz! Çok kalabalığız!

Halep'e gidiyoruz. Almanya'dan Halep'e. "Mülteci rotası"nın bu kez tam aksi istikametine yürüyeceğiz.

Bize savaşa boyun eğmek öğretildi. Bize, ipleri elinde tutan güçlü taraftan korkmamız öğretildi. İnsanları daha iyiler ve daha kötüler, yatağında huzur içinde uyuyanlar ve hayatta kalmak için evlerini terk edenler arasındaki farkı kabul etmemiz için, "İyiden" taraf olma "kötülüğü" suçlamakla yetinmemiz istendi. Bize "tek seçeneğin bu olduğu" öğretildi.

Ancak bundan sonra bunları kabul etmeyi reddediyoruz. Bundan böyle rıza göstermeyeceğiz. Güçsüzlüğü reddetmeye hazırız. Oraya gitmek ve bizim gibi Berlin, Londra ve Paris'te doğacak kadar şanslı olmayanlara yardım etmek istiyoruz.”

HALEP İŞGALİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

“Halep'in işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Siviller olarak Berlin'den Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye'den el ele vererek Halep'e yürüyeceğiz.

Bu çok uzun bir yol. Mültecilerin hayatlarını kurtarmak üzere izledikleri bir yol. Şimdi bizler, diğerlerinin hayatını kurtarmak için aynısını yapmak istiyoruz. Giderek büyüyen bir grup halinde hep birlikte yürüyoruz.

Bizler rastgele bir araya gelmiş sıradan insanlarız. Hiç bir siyasi parti ya da kurumu temsil etmiyoruz.

Elimizdeki bu beyaz bayrakları tüm dünyanın mesajımızı görmesi için sallıyoruz: Artık yeter! Bu savaş son bulmalı!”

Ve bu savaş sonlandırılabilir. Bu savaş, bir kaç kalem hareketiyle sonlandırılabilir. Ancak bunun için daha fazla beklemek zorundaysak, artık daha fazla bekleyip Halep halkının daha fazla acı çekmesini izleyemeyeceğiz.

GÖZYAŞLARIMIZ VE ÖFKEMİZ HAREKETE DÖNÜŞMELİ

Eğer çocukların hastaneleri hedef alınıyorsa bu artık "normal" bir savaş değildir. Bunu artık uzaktan izlemek istemiyoruz. Ve yapmayacağız da! Bu çaresizlik hissini yıkmaya ve harekete geçmeye kararlıyız. Kararlıyız, bir araya geldik ve bedeli ne olursa olsun yürüyeceğiz. Barış için.

Bunun yeterli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bilgisayarınızın başında ağlamaktan daha ötesini mi yapmak istiyorsunuz? Uzun zamandır hareketsizdik. Göz yaşlarımız ve öfkemiz artık harekete dönüşmek zorunda.

ASIL ÇILGINLIK

Bizim hareketimiz bu. Halep'e yürüyeceğiz. Peki sonra ne olacak? 5000 kişilik grubumuzun üzerine bomba mı atacaklar? Bunu yapmaya cesaret edebilecekler mi? Çılgın olduğumuzu mu düşünüyorsunuz? Asıl çılgınlık herkes ölene kadar öylece oturup beklemek.

Haydi artık beklemeyelim. Oraya gidelim ve bu cinnet haline son verelim.

SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENİYORLAR

Halep Yürüyüşü organizasyonu “26 Aralık'ta Berlin'den yola çıkıyoruz. 3000 kişilik bir grupla. Bize katılacak mısın?” sorusu ile facebook ve Twitter üzerinden örgütleniyor ve yürüyüşe katılımcılar arıyor.

Haber Ara