Dolar

32,5896

Euro

34,7949

Altın

2.499,78

Bist

9.453,59

Bindallı yeniden kına gecelerinin vazgeçilmezi oldu

Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan, kadife veya saten kumaş üzerine gümüş telle işlenmiş, el emeği bindallı kıyafetler Eskişehir'de yeniden kına gecelerinde gelinlik kızların gözdesi oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-15 10:54:08

Bindallı yeniden kına gecelerinin vazgeçilmezi oldu
Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan, kadife veya saten kumaş üzerine gümüş telle işlenmiş, el emeği bindallı kıyafetler Eskişehir'de yeniden kına gecelerinde gelinlik kızların gözdesi oldu.

Eskişehir, bindallı imalatının önemli merkezlerinde biri olarak kabul ediliyor. Son yıllarda Osmanlı dönemi anlatan dizilerin ve ünlülerin ilgisiyle oldukça rağbet gören bindallılar, tekrar eski günlerine döndü. Bu otantik giysi, tekrar gelinlik kızların kına gecelerindeki vazgeçilmezi kıyafeti haline geldi.

32 yıldır düğün kıyafetleri diken ve satıcılığını yapan Cihat Yıldız, eski tarz, el işi kıyafetlerin günümüzde yeniden gençler tarafından tercih edilmeye başlandığını söyledi. Kına gecelerinde ve düğünlerde artık genç kızların, arkadaşlarının, özel tasarlanmış yeni yapım bindallıları giydiğini belirten Yıldız, "Eskiden 'sarka' denilen bir kıyafet giyilirdi. Eskişehir, Sivrihisar, Emirdağ gibi yerlerde sarka diktirirdik. Onları kiraya verir ya da satardık. Bindallı son 3-4 senedir televizyonlardaki tarihi ve Osmanlıyı anlatan dizelerden dolayı daha çok yaygınlaştı. Önceden düğünlerde kına gecelerinde kendileri yapıp giyerlerdi. Fakat bu iş koluna dönüştü. Artık kınalık, bindallı üzerine yeni iş yerleri açılmaya başladı. Biz de gelinliği bıraktık bindallıya ağırlık verdik. Eskiden bu kadar revaçta değildi. Normal elbiselerle de kına gecesine çıkılabiliyordu. Gelinler kendi aldığı, diktirdiği elbiselerle çıkardı nişana. Fakat şimdi düğünlerde gelinlik giymek nasıl önemliyse, kınada bindallı giymek olmazsa olmazlardan artık" dedi.

Eskiden sarka olarak giyilen bindallılar, dizilerin etkisiyle daha yaygınlaştığını anlatan 18 yıldır kına kıyafetleriyle uğraşan Öznur Özkan, "Dizilerdeki kıyafetler, sektördeki ürünlerinde değişmesine neden oldu. Bindallılar daha çok işlemeli, gösterişli, modernize hale geldi" ifadelerini kullandı.

"Bir bindallı 10 günden tamamlanıyor"

Kadife ve saten kumaşlara değişik modellerde işlemeler yaptıklarını dile getiren Özkan, "Bir bindallıyı tamamlamak uzun ve zahmetli bir süreçten geçiyor. İşlemesine göre 1 hafta 10 gün de anca yapıyoruz. Kimi düğünden 5 ay kimi de 2 hafta önceden sipariş ediyor. Ona göre istedikleri tarzda veya hazır tasarımlar veriyoruz. Kına gecelerinde sadece gelinler değil, gelinin arkadaşları bindallı giyiyor. Tabii onlarınki gelininki kadar gösterişli olmuyor. Gelininin arkadaşının bindallı kıyafeti kiralık 50 liradan, gelinin giyeceği kıyafet ise 250 liradan başlıyor. Satılık olanlar ise 500 ila 2 bin lira arasında değişiyor. Bindallı her yörede olan bir kıyafet değil ama son yıllarda her yerde giyilmeye başlandı. Eskişehir bindallı imalatı noktasında İzmir'den sonraki merkeztir. Burada bindallı imal eden çok iş yeri var. Bu giysini değişik şehirlerden isteyenler oluyor. Edirne'den Hakkari'ye kadar müşterilerimiz var. Hatta yurt dışından da isteyenler oluyor" şeklinde konuştu.

Evlenecek genç kızlar da, düğünde gelinlik nasıl olmazsa, kına gecelerinin de vazgeçilmesi bindallı diyerek, mutlaka aldıklarını ifade ettiler.

Haber Ara