Dolar

32,4794

Euro

34,8134

Altın

2.429,21

Bist

9.645,02

Biltaci: Kararlarla intikam alıyorlar

Mısır'da casusluk davasından idam cezası alan Muhammed Biltaci'nin oğlu Ammar Biltaci babası için verilen kararı değerlendirdi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 16:27:13

Biltaci: Kararlarla intikam alıyorlar

Al Jazeera'den Sümeyye Ertekin'in haberine göre; Babası Muhammed Biltaci, Müslüman Kardeşler liderlerinden. Aynı zamanda Rabia Meydanı'nda keskin nişancılar tarafından öldürülen Esma Biltaci'nin babası… Mısır'ın seçilmiş lideri Muhammed Mursi ve 120 arkadaşıyla birlikte Hamas'a istihbarat sağlamaktan yani casusluktan yargılanıyordu. Karar bugün açıklandı, idam cezasına çarptırıldı. Kararın hemen ardından Muhammed Biltaci'nin oğlu Ammar Biltaci Al Jazeera'ye konuştu. Ammar Biltaci kararın sürpriz olmadığını söyledi. Daha once de babasına 170 yıldan fazla hapis cezası verildiğini belirten Ammar Biltaci kararı bir intikam olarak değerlendirdi:

“Karar babamın Mübarek rejimine karşı yaptıklarına, onun devrim sürecindeki rolüne, yolsuzluğa karşı direnişine, Mısırlı insanların öldürülmesine karşı bir intikam. Karar  2011'den bu zaman kadar yani devrimden bu zaman kadar geçen dört yılda ve sonrasında askeri rejim Mısır halkını öldürü.  Bu insanlar demokrasi yanlısı değil. Bu ve benzeri diktator rejim yüzlerce Mısırlıyı öldürdü. Onlar şimid de babamdan intikam alıyorlar. Çünkü o milletvekili, çünkü o devrim liderlerinden biriydi. Onun İsrail'e kaşı duruşu,  Filistin direnişi ile dayanışma içinde olması, Mavi Marmara'da oluşuna yönelik intikam.”

“Annemle konuşmadım”

Ammar Biltaci'nin kardeşi Enes Biltaci ve annesi  Sena Biltaci da Tora Cezaevi'nde 'yetkililere zorluk çıkardıkları' gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verilmişti. Ammar Biltaci'nin kardeşi Enes hala hapiste. Annesinin ise saklandığını söylüyor. Annesinin gizli bir yerde kaldığını ve onunla telefonda konuşamadığını söyleyen Ammar Biltaci “annemin yerini öğrenirlerse onu da tutuklayacaklar” dedi.

İdam kararlarının gerçekleşmesi için Mısır'daki askeri rejimin elinden geleni yapacağını ifade eden Biltaci devrim devam ederse idamların gerçekleşmeyeceğini belirtiyor:

“İdam etmeye çalışıyorlar. Ama devrim devam ederse bunu yapamayacaklar. Çünkü yapabilecekleri tek şey insanları öldürmek. Hatta, insanları yargılamadan, hukuksuz bir şekilde öldürmek. Tıpkı Rabia Meydanı'ndaki katliamda benim kardeşim Esma'ya yapılan gibi. Tıpkı bugün yaptıklaır gibi.. Bu onların Mısır insanına karşı onların yapabildikleri şey.

“Batı ülkeleri yalancı”

Dünyanın ve sürekli demokrasiyi savunan Batılı Devletlerin sessiz olduğunu belirten Ammar Biltaci, söz konusu devletleri de yalancı olarak niteledi:

"Afrika Birliği  ve Avrupa Birliği'nin Mısır halkına söylediği tek şey 'Sakin olun, direnmeyin ülkenizde yaşayabilirsiniz.'  Ama onlar Sisi rejimini destekliyorlar. Onu meşrulaştırmaya çalışıyorlar.  Onu Almanya'da olduğu gibi en iyi şekilde karşılıyorlar. Afrika Biriği askeri darbeden sonra ‘biz böyle bir askeri darbeyi kabul edemeyiz' dediler. Ama şimdi onu destekliyorlar.  Bu şekilde barışçıl bir Mısır isteyen halkının karşısında duruyorlar. İslam dünyasındaki bütün katliamalara sessiz kaldılar. Ben onların demokrasiyi destekliyoruz insna haklarını destekliyoruz diyecek bir  ahlaka bir etiğe sahip olduklarını düşünmüyorum. Onlar yalancılar. “

“Kararlar bütün Mısırlılara zarar veriyor”

Bundan sonra devrim için çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Ammar Biltaci, bu tür kararların bütün Mısır halkına zarar verdiğini ifade etti:

“Biz ileriye bakıp çalışmalara devam edeceğiz. Mısır halkı daha once de böyle askeri rejim altında yaşadı. Bu sadece müslüman kardeşleri ya da İslami ya da devrim partilerine zarar vermiyor. Bu kararlar ve bu durum bütün Mısırlıları etkiliyor. Onların geleceği çalınıyor. Ekonomi kötüye gidiyor yolsuzluklar artıyor.”

40 binden fazla Mısırlı'nın cezaevinde olduğunu belirten Ammar Biltaci, “Hapishanedeki insanlar çok kötü koşullarda tutuluyorlar, onlar hala direniyor ve özgürlüğü bekliyorlar. Bizden bekledikleri ise protestolarımıza devam etmemiz” dedi.

Haber Ara