Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Bilgen'den yeni anayasa tepkisi: Meşruiyeti olmaz

HDP grup toplantısında konuşan Parti Sözcüsü Bilgen, başkanlık sistemini de içeren ve AK Parti ile MHP arasında görüşmeleri süren anayasa değişikliğinin 'meşruiyeti olmayacağını' söyledi. Bilgen, tutuklu Eş Genel Başkan Demirtaş'ın mektubunu da okudu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 14:47:07

Bilgen'den yeni anayasa tepkisi: Meşruiyeti olmaz

Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklu olduğu HDP'de, Meclis grup toplantısını Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen yaptı. Ayhan Bilgen konuşmasında, AK Parti ve MHP arasında yürütülen yeni anayasa görüşmelerine değindi. Başkanlık sistemini de içeren yeni anayasanın "meşruiyeti olmayacağını" söyledi.

"25 gündür Eş Genel Başkanlarımız aramızda yoklar. Bu kürsüde onların olması gerekiyordu. Ama ne yazık ki üç grup toplantımız geçti ve hâlâ yoklar."

"Bir süredir grup toplantıları salı pazarı gibi, kim daha çok bağırırsa o daha başarılıymış gibi bir algıyla gerçekleşiyor."

"Türkiye'nin 5. partisi, 5. grubu Sayın Erdoğan da bu günü kaçırmıyor. Bu hırs, bu öfke, bu tahammülsüzlük ülkenin bir numaralı sorunudur."

"Fransa ile karşılaştırıyorsunuz ama Fransada kaç belediye başkanının yerine kayyum atandı, kaç milletvekili cezaevinde? Sizin sorumsuzluğunuz yüzünden bir ülke cezalandırılıyor."

"KENAN EVREN YAPTI, OLDU. SİZ DE YAPINCA OLUR'' 

"Türkiye olağanüstü hâl ile demokratik anayasa yapılır mı yapılmaz mı onu tartışıyor. İnsanlar işine gücüne gidiyorsa, işine giden sandığa da gider, oy verir diyor. Bu ironik fotoğrafa söylenecek çok söz yok."

"OHAL'de pekala referendum olur. Kenan Evren yaptı, oldu. Siz de yapınca olur. Hayır demeyi yasaklarsınız, siyasi partileri fiilen kapatırsınız ama böyle bir anayasanın ne kadar meşruiyeti olur. Tarih herkesin hak ettiğini yazar. Sizin içinize Evren'in ruhunun kaçtığını biz zaten biliyoruz."

"Milleti korkutamayacaksınız. Burayı noter gibi görüyor olabilirsiniz. Bir ülkenin geleceğiyle ilgili çok kritik öneme sahip bir anayasa konusunu kulis bilgisi gibi kotarmaya çalışabilirsiniz ama halkı kandıramayacaksınız."

"Çift başlı kartalı Sayın Erdoğan çoktan kesti, yoldu, soydu."

"Cumhurbaşkanlığı görünümlü başkanlığı ne karşılığında geçirirseniz geçirin bir meşruluğu olmayacak."

"Bir sistem krizi olduğunun farkındayız. Cumhurbaşkanlığı mızrağı parlamenter sisteme, Cumhurbaşkanı'nın mızrağı Hükümetin çuvalına sığmıyor."

DEMİRTAŞ'IN MEKTUBU OKUNDU

Bilgen, Demirtaş'ın iki hafta önce kaleme aldığı mektubu da okudu. Demirtaş'ın mektubundaki ifadeler şöyle:

"Sadece kalem ve kağıdımın olduğu bu koşullarda yazdığım mesajın eksikleri olursa affınıza sığınıyorum. Dimdik ayaktayız, gayet iyiyiz. Ortadoğu, Mezopotomya ve Anadolu coğrafyası çok yönlü müdahaleler ve saldırılar altında. IŞİD tam bir kitlesel katliam mekanizmasına dönüşmüştür. AKP'nin de uyguladığı politikalar bu hegemonik ideoloji dış politikada ana ekseni oluşturuyor. Türkiye diplomatik alanda tam bir çöküşle karşı karşıyadır. Bu kadar tarihi bir dönemde yapılan en büyük hata milliyetçi, mezhepçi politikalarla strateji kurmaktır. Bizim farkımız da burada ortaya çıkıyor. Demokratik ulus perspektifiyle tüm kimlik ve inançların ne kadar da hayati bir tutum olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor. Mücadelemizi dört duvar arasında sürdürmeye devam edeceğiz. Bize yapılanlara karşı koyarken ne şiddeti ne silahı ne ölümü çare olarak görmeyeceğiz."

HDP grup toplantısını Avusturya Parlamentosu üyesi Christoph Warvitz ve heyeti de izledi.

Haber Ara