Dolar

32,3369

Euro

35,1967

Altın

2.247,91

Bist

8.718,11

Bilge Tonyukuk’un mezarı bulundu

Türk bilim insanları, bilinen ilk Türk yazar, tarihçi ve devlet adamı Tonyukuk’un mezarını buldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-16 23:54:21

Bilge Tonyukuk’un mezarı bulundu

Türk arkeologlar Orta Asya'da Türk kültürünün kaynaklarını araştırıyor.

TONYUKUK'UN MEZARI BULUNDU

2001'den bu yana Kazakistan'ın Ulanbatur bölgesinde yapılan çalışmalarda Türk devlet adamı Bilge Tonyukuk'un mezarına ulaştı.

Tonyukuk, Türkler için önemli bir devlet adamı. Tonyukuk, Göktürkler devrinde yaşayan İlteriş Kağan, Kapagan Kağan, Bögü Han ile Bilge Kağan'a hem baş vezirlik, hem de başkomutanlık yapmış önemli bir isim.

Moğolistan'ın Altay bölgesinde yapılan çalışmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Güneri başkanlığında yapıldı.

Türk bilim insanları 2009'dan bu yana Altaylar'da kaya resimleri ve kurgan mezarlar üzerine yoğun çalışma yürüttü. Önce Tonyukuk Tapınağı eski haline getirilmek istendi.

500 kurgan arasında Tonyukuk'un mezarı arandı. Avrasya Göçer Kültürler Arkeolojisi uzmanı Prof. Dr. Semih Güneri, Tonyukuk'un mezarını bulduklarını söyledi.

Türk bilim insanları Tonyukuk'a ait olan kurganı kazmak istiyor. Ancak arkeolojik kazılar, restorasyon ve konservasyon üniversite bütçesini aştığı için çalışmalar yapılamıyor.

Haber Ara