Dolar

32,5243

Euro

34,8531

Altın

2.488,00

Bist

9.530,66

Bilge Kral mezarı başında anıldı

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, doğumunun 92. yılında Saraybosna'daki mezarı başında anıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-08 16:27:30

Bilge Kral mezarı başında anıldı

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 92. yılında başkent Saraybosna'daki mezarı başında dualarla anıldı.

2003 yılında vefat eden "Bilge Kral" Aliya'nın doğum günü dolayısıyla Kovaci Şehitliği'nde düzenlenen törende, dualar okundu, Aliya'nın kabrine çiçek bırakıldı.

OĞUL İZZETBEGOVİÇ: MÜCADELE POZİSYONU OLUŞTURDU

Törene katılan Aliya'nın oğlu ve Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, babasının açtığı yolda ilerlemeye çalıştığını belirterek, "Allah'a hamdolsun ki Bosna Hersek'in bütünlüğünü koruyabileceğimiz, farklı milletlerin eşit haklara sahip olduğu demokratik bir ülke için mücadele edebileceğimiz bir pozisyon oluşturdu." ifadelerini kullandı.

Aliya İzetbegoviç'i doğum gününde anma fikrinin, Aliya'nın kurduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) Gençlik Kollarına ait olduğunu dile getiren Bakir İzetbegoviç, Aliya'nın, başta Boşnaklar ve Müslümanlar olmak üzere tüm vatansever Bosna Hersekliler tarafından anılması gerektiğini söyledi. Aliya'nın etrafında toplananların İslam dinini, Boşnak kimliğini, vatanlarını ve toprak bütünlüğünü savunan kişiler olduklarını vurgulayan Bakir İzetbegoviç, bugün de Aliya'nın emanetine sahip çıkanlar olduğunu ifade etti.

"EŞİTLİĞİN OLDUĞU BİR VATAN İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

Bakir İzetbegoviç, Aliya'nın karşısında yer alanların zayıfladığına, yanında duranların ise güçlendiğine dikkati çekerek, "Bizler, her karışında eşitliğin hüküm sürdüğü bir vatan için mücadele ediyoruz." dedi.

SDA Gençlik Kolları Başkanı Salko Zlidzic de bugün ülkenin dört bir yanından yüzlerce gencin Saraybosna'ya geldiğini belirterek, "Aliya İzetbegoviç'in doğum gününde, onun kişiliğini, eserlerini ve geride bıraktıklarını anmak istedik." diye konuştu.

Törene katılan gençler, 78 yaşında vefat eden Aliya'nın kabrine 78 adet zambak bıraktı.

HALKINA ÖNDERLİK ETTİ

Bosna Hersek'in Bosanski Samac şehrinde, 8 Ağustos 1925 tarihinde doğan Aliya İzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist, sonrasında ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli teşkilatın içinde aktif olarak yer aldı.

Halkı için verdiği mücadele sırasında iki kez tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya, 1988 yılının sonunda eski Yugoslavya hükümeti tarafından çıkarılan "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı. Aliya, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek amacıyla 1990 yılında SDA'yı kurdu.

Aliya İzetbegoviç, Bosna Hersek'te, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta halkına önderlik etti. Bosna Hersek halkı, Aliya İzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Barış Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı.

Aliya, 19 Ekim 2003'te Saraybosna'da vefat etti.

Haber Ara