Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Biden: Trump ABD’nin itibarını zedeledi

Demokrat başkan adayı Joe Biden Trump’ın dış politikasının ABD’nin itibarını zedelediğini savundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-12 09:14:06

Biden: Trump ABD’nin itibarını zedeledi

Demokrat Joe Biden başkan olursa ABD askerlerinin çoğunu Afganistan'dan çekeceğini, ABD'nin Yemen'de Suudi Arabistan'ın askeri müdahalesine verdiği desteğe son vereceğini ve ABD'nin NATO'ya taahhüdünü pekiştireceğini söyledi.

İç politikada tartışma yaratan göçmen politikasına da değinen Joe Biden Trump'ın çoğunluğu Müslüman olan ülke vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağını kaldıracağını ve Meksika sınırında göçmen ailelerin birbirlerinden ayrılması uygulamasına son vereceğini belirtti.

Joe Biden Trump'ın, İran'la kendisinin başkan yardımcısı olduğu Obama döneminde imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesini de sert bir dille eleştirdi, başkan olması halinde Tahran da anlaşmaya uyduğu taktirde anlaşmayı yeniden devreye sokacağını söyledi.

Joe Biden başkan olması durumunda ABD'nin Paris iklim anlaşmasına yeniden katılacağını ve iklim değişikliği konusunda küresel bir zirve düzenleyeceğini belirtti.

Biden Kuzey Kore ile görüşmelere de değindi, Kuzey Kore'den nükleer programından vazgeçmesi için Trump'ın şimdiye kadar talep ettiğinden daha sağlam taahhütler için baskı uygulayacağını söyledi.

Cumhuriyetçi Başkan Trump sıklıkla Obama yönetiminin dış politika sicilini hedef almıştı. İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeterince sert olmadığını savunmuş, Obama ve Biden'ın Çin'in ekonomik saldırganlığının çevrelenmesi için yeterli çaba göstermemekle eleştirmişti.

Joe Biden'ın dış politika odaklı konuşması öncesinde Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi Biden'ın dış politika konusundaki görüşlerini eleştiren uzun bir değerlendirme yayınladı. Değerlendirmede Joe Biden'ın Obama'ya 2012 yılında Pakistan'da El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü baskın için onay vermemesi tavsiyesinde bulunduğu iddia edildi.

Biden'ın dış politika alanındaki sicili Demokrat Partili rakipleri arasında ön plana çıkan bir konu olmadı. Ancak Senato'dayken Irak işgali lehinde oy kullanmış olmasını Demokrat Partili bir diğer aday adayı olan Bernie Sanders gündeme getirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Mayıs ayında Pensilvanya'daki bir seçim mitinginde “Önce Amerika” politikalarını savunmuş, destekçilerine Biden'ın dünyayı kurtarmak için yarıştığını söylediğini belirtmiş, “Kendi ülkemiz hariç her ülkeyi kurtarmak istiyor” sözleriyle Biden'ı eleştirmişti.

 

Haber Ara