Dolar

32,5026

Euro

34,7509

Altın

2.491,27

Bist

9.524,59

Biden'ın yükselişi, Cumhuriyetçileri tedirgin etti

ABD başkanlık seçimlerine hazırlanan Demokrat aday Biden’ın farklı coğrafi bölgelerde siyahlar, banliyölere yaşayan yüksek eğitimliler ve ılımlı beyazlardan aldığı oylar Demokratlar arasında güveni yükseltirken; Trump’ın partisi Cumhuriyetçileri ise tedirgin etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 19:09:59

Biden'ın yükselişi, Cumhuriyetçileri tedirgin etti

3 Kasım 2020 yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'de Trump'ın karşısında yarışacak adayı belirleme seçimleri sürerken diğer adaylar arasında Joe Biden'ın yıldızı giderek parlıyor.

ABD başkanlık seçimlerine hazırlanan Demokrat aday Joe Biden'ın farklı coğrafi bölgelerde siyahlar, banliyölere yaşayan yüksek eğitimliler ve ılımlı beyazlardan aldığı oylar Demokratlar arasında güveni yükseltirken, Trump'ın partisi Cumhuriyetçileri ise tedirgin etti.

Amerikan Washington Post gazetesi, New York eski Belediye Başkanı ve milyarder işadamı Michael Bloomberg'ün Demokrat Parti başkanlık yarışından çekilmesinin gerek seçmen sayısını arttırması gerekse finansal durumunu güçlendirmesi açısından Joe Biden'ın işine yarayacağını yazıyor.

Washington Post, Biden'ın Salı günkü ön seçimlerde elde ettiği zaferin kampanyasının aylardır oluşturmaya çalıştığı ancak şu ana kadar başaramadığı geniş tabanlı siyasi koalisyonu kurmasına fırsat verdiğini kaydediyor.

Habere göre Biden'ın farklı coğrafi bölgelerde siyahlar, banliyölere yaşayan yüksek eğitimliler ve ılımlı beyazlardan aldığı oylar, Demokratlar arasındaki güveni yükseltti. Biden'ın sürpriz başarısı ılımlı Demokratlar'ı memnun ederken Bernie Sanders'ın Süper Salı seçimlerinden galip çıkmasını umut eden Cumhuriyetçiler'i ise tedirgin etti.

Biden, gençlerin ve Latin kökenlilerin oylarını cezbetmede Sanders kadar başarılı olamasa da siyahlar ve banliyölerde yaşayan eğitimli kadın seçmenlerin ortak paydası olan Trump karşıtı hisleri kendi avantajına çevirmeyi başardı.

Gazete, bunun en açık örneğinin, son ön seçimlere kıyasla Salı günü 986 bin seçmenin daha sandık başına koştuğu Virginia eyaletinde yaşandığını kaydediyor. Biden, Virginia ve Alabama'da siyah seçmenlerin yüzde 70'inin, Kuzey Carolina ve Texas'taysa yüzde 60'ının oyunu alarak, bu kritik seçmen grubu arasında birinci tercih olduğunu bir kez daha tescil etti.

WARREN DA ADAYLIKTAN ÇEKİLİYOR

Bu arada Amerikan basının kampanya yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren yarıştan çekilme kararı aldı.

Demokrat aday adayı Bernie Sanders ile yakın görüşleri bulunan Warren'ın bundan sonraki seçim sürecinde Sanders'ı desteklemesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.

Warren, 14 eyalette ön seçimlerin yapıldığı ve "Süper Salı" olarak nitelendirilen 3 Mart'ta kendi eyaleti Massachusetts'de 3. olmuş diğer eyaletlerde ciddi bir varlık gösterememişti.

DEMOKRATLARDAN 3 ADAY KALDI

Warren'ın da yarıştan çekilmesiyle Demokrat başkan adaylarının sayısı 3'e düştü. ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Joe Biden,18 eyaletteki ön seçimlerden ortaya çıkan bilançoda yarışı önde götürürken onu Vermont Senatörü Bernie Sanders izliyor.

Tulsi Gabbard ise yarışta ciddi bir başarı yakalayabilmiş değil.

Demokrat Partinin temmuz ayındaki genel kurulda belirleyeceği adayı ile Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump arasında 3 Kasım 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerini kazanacak isim, 20 Ocak 2021'de Beyaz Saray'da koltuğa oturacak.

ABD'de eyaletlerde Şubat ayında başlayan ön seçimlerin Haziran ayında tamamlanması öngörülüyor.

TRUMP'IN RAKİBİ NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Partiler, başkan ve başkan yardımcısı adaylarını yaz aylarında düzenledikleri kurultayda açıklıyor.

Demokrat Ulusal Kurultay, 13-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Cumhuriyetçi Ulusal Kurultay ise 24-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek.

Resmi açıklamaların ardından her iki partinin başkan ve başkan yardımcıları, televizyondan canlı yayınlanan toplam dört tartışmada karşı karşıya gelecek.

Bunlardan üçü başkan adayları, biri de başkan yardımcıları arasında yapılacak. Başkan adaylarının ilk tartışmasının Indiana eyaletinde 29 Eylül'de yapılması planlanıyor. Diğer iki tartışma için öngörülen tarih ise Ekim ayı.

Başkan yardımcılarının tartışma tarihi 7 Ekim, yeri ise Utah.

Haber Ara