Dolar

32,5506

Euro

34,8861

Altın

2.430,78

Bist

9.645,02

Biden anketlerde öndeyken silah şirketlerinin hisseleri de artıyor

ABD seçimleri yaklaşırken, yapılan anketlerde Demokrat aday Joe Biden önde görünüyor. Öte yandan silah üreticilerinin hisselerinin de değer kazandığı görülüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-16 21:05:40

Biden anketlerde öndeyken silah şirketlerinin hisseleri de artıyor

Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Biden'in başkanlığı kazanması durumunda silah satışlarındaki hisselerde daha yüksek bir artış beklentisi var.

Eylül sonundan bu yana Smith & Wesson Brands SWBI.O ve Sturm Ruger RGR.N'nin hisseleri, % 8 civarında bir artış gösterirken, S&P 500 aynı dönemde % 4 arttı. Biden'ın Başkan Donald Trump ile yüzyüze tartışmasından bu yana anketlerde Biden başarılı görünüyor.

Koronavirüs salgını korkusu, ırksal eşitlikle ilgili protestolardaki sivil kargaşa ve 3 Kasım'da sonucu tartışmalı bir başkanlık seçimiyle ilgili endişeler, ülkede bu yıl silah talebinde artış yarattı. Smith & Wesson CEO'su Mark Smith, geçen ay silah endüstrisinin söz konusu talebi karşılayamadığını söyledi.

Başkan adayı Biden ve başkan yardımcısı adayı Kamala Harris'in silah düzenlemesini destekleyen tutumları, ateşli silahlara olan talebi daha da artırabilir. Ayrıca ateşli silah üreticilerinin hisselerini -özellikle Demokratlar Senato'nun kontrolünü Cumhuriyetçilerden alırsa- Kongre'deki mevzuatın onaylanmasıyla yükseltebilir.

Aegis Capital analisti Rommel Dionisio, "Biden-Harris yönetiminin seçildiğini görürsek, modern spor tüfekleri ve ilgili mühimmat satışlarında bir artış bekleyebilirim" dedi.

RealClearPolitics tarafından yapılan araştırma sonuçlarının toplamına bakıldığında, Biden'ın Trump'ı yenme şansının 29 Eylül'deki başkanlık tartışması öncesindeki oranın % 55'ten % 65'e yükseldiğini gösteriyor.

Smith & Wesson'un hisseleri ise bu yıl % 135 artarken, Sturm Ruger % 51 oranında değer kazandı.

Sturm Ruger'ın hisseleri, Demokrat Başkan Barack Obama'nın Kasım 2008'deki seçim zaferinden, Trump'ın kazandığı Kasım 2016 seçimine kadar geçen sekiz yıl içinde yaklaşık % 900 artmıştı. Sturm Ruger, Trump'ın görevde olduğu yıllarda sadece % 10 arttı. Aynı dönemde S&P hisseleri ise 500 yaklaşık % 113 artış gösterdi.

2016 seçimleri öncesinde silah üreticilerinin hisseleri, Demokrat aday Hilary Clinton'ın kazanacağı beklentiler üzerine yükselmişti. Trump'ın zaferi, sektörü iki yıllık bir düşüşe sürükledi.

Ateşli silah satışları, salgınla ilgili korkular ve ABD'deki bazı şehirlerdeki sosyal huzursuzluk ve polis departmanlarının istifa çağrılarının ardından 2020'de yeniden arttı.

ABD'li tüketicileri takip eden ateşli silah satışlarının temsilcisi olan Federal kuruma göre, 2020'nin ilk dokuz ayında, tipik olarak yoğun tatil alışveriş sezonundan önce bile satışlar 28,8 milyon dolara ulaştı ve 2019 yılının tamamında yapılan 28,4 milyon dolarlık çek rekorunu aştı.

Bir ticaret kuruluşu olan Ulusal Atıcılık Sporları Vakfı tarafından silah dükkânlarında yapılan ankete göre, silah satışlarında % 40 oranında artışla bulurken, son yıllardaki ortalamayı % 24 seviyesinde yükseltti.

Dionisio, “Trump ikinci dönem kazanırsa silah kontrolündeki önlemler beklentileri ortadan kaldırsa bile, derin bir şekilde bölünmüş ülke genelinde yeni protestoların potansiyeli, kendini savunma için tabanca talebini artırabilir” dedi.

Reuters

Haber Ara