Dolar

32,3209

Euro

35,0742

Altın

2.308,36

Bist

9.079,97

Biden AKP, CHP ve HDP'li vekillerle görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden; AK Parti, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle İstanbul'da bir araya geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 14:13:21

Biden AKP, CHP ve HDP'li vekillerle görüştü

Al Jazeera ve Reuters'da yer alna habere göre: ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden; AK Parti, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmeye davet edilen MHP'li Oktay Vural, Ankara'da olacağını söyleyerek toplantıya katılmadı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul'da AK Parti, CHP ve HDP'li milletvekilleriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Biden ile görüşen vekiller; AK Parti'den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu, CHP'den Sezgin Tanrıkulu ve Fikri Sağlar, HDP'den Leyla Zana, Altan Tan ve Ayhan Bilgen. MHP'den ise katılım olmadı. Oktay Vural'a davet gitti ancak kendisi Ankara'da olacağını söyleyerek toplantıya katılmadı.

Biden, öğleden sonra da, aralarında gazeteciler Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş, öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da bulunduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluşacak. Cumartesi günü ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeleri var.

İbadi ile Türk askerlerini konuştu

Joe Biden, Türkiye'ye gelmeden önce Davos'ta Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüştü. Beyaz Saray'ın, ikilinin İsviçre'nin Davos kentindeki buluşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Başkan yardımcısı, Irak'ın kuzeyindeki Türk askerleri konusunda Irak ve Türkiye arasında diyalog çağrısı yaparken, ABD'nin Irak'ın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu yineledi" denildi.

2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti.

Bu durum Bağdat ile Ankara arasında krize neden olmuştu. Irak yönetimi Türkiye'den askerlerini çekmesini istemişti, konuyu BM'ye taşımıştı. Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmı da Zelikan Kampı'ndan ayrılmıştı. 

Daha önce de Joe Biden ile İbadi, Başika krizini görüşmüş; Türkiye'nin Irak'taki askerlerini çekmeye devam etmesini istemişti.

ABD Başkanı Barack Obama da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bir telefon görüşmesinde, Türk askerinin Irak'tan çekilerek Bağdat ile Ankara arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapmıştı. 

 

Haber Ara