Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Bezmialem Vakıf Üniversitesi 'Fitoterapi Eğitim Programı' başlat

Bezmialem Vakıf Üniversitesi 'Fitoterapi Eğitim Programı' başlattı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-24 12:11:26

Bezmialem Vakıf Üniversitesi 'Fitoterapi Eğitim Programı' başlat
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Türkiye'deki bitki türlerinin çeşitliliğine ilişkin, "Bu kaynağın farkına varıp, kalitesini, standardını yükseltip, analiz edip, işleyip yararlı bir ürüne dönüştürmek hedeflerimiz arasında yer alıyor." dedi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi, Türkiye'de ilk kez uzman doktorlar için "Fitoterapi Eğitim Programı" başlattı.

Programın açılışında konuşan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, merkezin 14 Eylül 2015 tarihinde ruhsatını aldığını ve bir yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Türkiye'nin zengin ve kıymetli bitki çeşitliliğinin bulunduğunu ve bunun öneminin bilinmediğini kaydetti.

Avrupa ve Amerika'da bitkilerin kıymetinin bilindiğini ifade eden Kazancıoğlu, "Bizden materyali alıp küçük bir işlem ile bize çok daha fazla fiyatla satıp kazanç elde ediyorlar. Halbuki bu ürünün kaynağı bizde bulunuyor. Bu kaynağın farkına varıp, kalitesini, standardını yükseltip, analiz edip, işleyip yararlı bir ürüne dönüştürmek hedeflerimiz arasında yer alıyor." diye konuştu.


- "Hekimler bitkileri reçete edebilecek"


Üniversitenin Fitoterapi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal ise Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'nin 27 Ekim 2014'te yürürlüğe girdiğini anımsatarak, burada 15 uygulama alanında fitoterapi, akupunktur, hipnoz, (sülük uygulaması) hirudoterapi, refleksoloji, ozon tedavisi, mezoterapi, homeopati, osteopati, kayropraktik, maggot, apiterapi, proloterapi, kupa tedavisi ve müzikoterapi bulunduğunu kaydetti.

Bu alanların içinde en önemlilerinden birinin fitoterapi (bitkilerle tedavi) olduğunu ifade eden Kartal, amaçlarının bu yönetmeliğe göre yapılacak eğitimlere öncülük etmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kartal, 3 aylık eğitim sonunda 30 hekimin Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikalarını alacağını anlatarak, "Hekimler bitkileri reçete edebilecek. Bu hekimler fitoterapi uzmanlığını alan hekimler olacak. Aslında yıllardan beri çok büyük bir zengin kaynağı elimizin tersiyle itmişiz. Sağlık Bakanlığımızın yaptığı bir çalışma var eğer bu gerçekleşebilirse, bitkisel ilaçlar da bir miktar geri ödeme kapsamına alınabilecek." dedi.

Bu merkezde bitkisel ürünlerin ve ilaçların kalite kontrolünü yaptıklarını aktaran Kartal, Türkiye'deki ürünlerin kaliteli olarak halka ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.

Programın açılışına Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Topçu da katıldı.

Haber Ara