Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Beyniyle görüyor

Beyniyle görüyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-10 14:07:27

Beyniyle görüyor
" Uruguaylı Juan Pablo Culasso, üstün duyma yetisi sayesinde 3 bin farklı kuş sesini ve 720'den fazla da kuş türünü ayırt edebiliyor.

Başkent Montevideo'da yaşayan doğuştan görme engelli 29 yaşındaki Culasso, "mutlak kulak" olarak da bilinen benzersiz ses aralığı yetisini henüz çok küçük bir çocukken keşfettiğini söyledi.

Çocukken babasıyla nehire taş fırlattıklarını belirten Juan, suya düşen her bir taşın çıkardığı sesi ayırt edebildiğini ve notasal karşılığını söyleyebildiğini kaydetti.

Kuşlar hakkındaki ilk bilgiyi babasından aldığına işaret eden Culasso, "Babam, bana kuşlarla ilgili bir ansiklopediyi okurdu. 2003 yılında ünlü bir kuşbilimci, Montevideo'ya geldi ve kuşlara olan ilgilimi öğrenince bana bir ses kayıt cihazı hediye etti. O an sanki bu işi yıllardır yapıyormuş hissine kapıldım. Kuşların eşsiz seslerini kaydetmeye başladım." dedi.

Montevideo'da biyoakustik ve doğa sesleri eğitimi alan genç adam, yeteneği sayesinde birçok belgesel yapımcısı şirket tarafından iş teklifi aldığını söyledi.

- 45 bin dolarlık ödül

Culasso, 2014'de National Geographic belgesel kanalında yayınlanan bir programda işitsel yeteneğiyle 45 bin dolarlık (yaklaşık 132 bin TL) para ödülüne layık görüldü.

Yarışmada 250 kuş arasından rastgele seçilmiş 15 kuşun sesini ayırt etmesi istenen Culasso, kazandığı paranın büyük bir kısmını ses cihazları almak için kullandı.

Kuşların yanı sıra diğer hayvanların da çıkardığı sesleri kaydeden Culasso, birkaç ay önce dünyanın en soğuk ve gizemli kıtası olarak bilinen Antarktika'ya iki ay süren bir ziyarette bulundu.

Culasso, Antarktika'da yaşayan deniz aslanlarının, fokların ve eriyen bir buzulun seslerini kayıt altına aldı.

Işığı algılayabilen Culasso, bu sayede gece ile gündüzü birbirinden ayırabilirken, şekilleri, cisimleri ve kuşların renklerini algılamakta güçlük çekiyor.

Ufak yaşta arkadaşlarının bisikletlerinin çıkardığı sesleri takip ederek onlarla bisiklet sürmeyi öğrenen Culasso, son zamanlar da binicilik merkezinde at binmeye başladığını ifade etti.

Görme engellilerin çok büyük bir kısmının sınırlı bir dünyada yaşamayı tercih ettiğine dikkati çeken Culasso, "Ben hiç bir zaman onlardan olmadım." dedi.

- "Kulak değil, beyin marifeti"

Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi Fonoloji Bölümü Başkanı Alicia Munyo, mutlak kulağın kulaktan çok beyinle ilişkisi olduğunu belirterek, "Böylesi kişiler, sıradan bir insanın duyma kapasitesinden daha fazlasına sahip değil. Onların duyduklarını herkes duyar. Mutlak kulak sahiplerini normal insanlardan ayıran şey, beyinlerinin sesleri ve sesler arasındaki ufak farklılıkları yorumlama noktasında eşsiz bir kapasiteye sahip olmasıdır." dedi.

Bir tonu duyar duymaz onun hangi nota sınıfına ait olduğunu farketme yetisi olan mutlak kulak, yüz kişiden yalnızca birinde görülüyor. Klasik müziğin en önemli isimlerinden Wolfgang Amadeus Mozart da bu yetiye sahip kişilerden biriydi.






Haber Ara