Dolar

32,3397

Euro

35,1175

Altın

2.311,98

Bist

9.079,97

Beynin 'Limbik Sistemi’ hakkında ne biliyoruz?

Limbik sistem, beyin sapının üstünde bulunan ve korteksin altına gömülü bir dizi beyin yapısıdır ve vücuttaki çeşitli fonksiyonları kontrol etmekten sorumludur. Bu işlevlerden bazıları duygusal tepkileri yorumlamayı, hatıraları depolamayı ve hormonları düzenlemeyi içerir. Limbik sistem ayrıca duyusal algı, motor fonksiyon ve koku alma ile ilgilidir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-01 12:43:16

Beynin 'Limbik Sistemi’ hakkında ne biliyoruz?

Regina Bailey/Biyoloji uzmanı

Limbik sistem, beyin sapının üstünde bulunan ve korteksin altına gömülü bir dizi beyin yapısıdır.

Limbik sistem yapıları birçok duygu ve motivasyonumuzda, özellikle korku ve öfke gibi hayatta kalmayla ilgili olanlarda yer alır.

Limbik sistem, aynı zamanda, yemek yemekten ve cinsel deneyimlenenler gibi, hayatta kalmamızla ilgili olan zevk duygularıyla da ilgilidir. Limbik sistem hem periferik sinir sistemini hem de endokrin sistemini etkiler.

Limbik sistemin belirli yapıları da hafızada yer alır: iki büyük limbik sistem yapısı, amigdala ve hipokampus, hafızada önemli roller oynar.

Amigdala, hangi anıların depolandığını ve anıların beyinde nerede depolandığını belirlemekten sorumludur. Bu belirlemenin, bir olayın ne kadar büyük bir duygusal tepkiye yol açtığına dayandığı düşünülmektedir.

Hipokampus, anıları uzun süreli saklama için serebral hemisferin uygun kısmına gönderir ve gerektiğinde geri alır. Beynin bu bölgesine verilen hasar, yeni anılar oluşturamama ile sonuçlanabilir.

Diensefalon olarak bilinen ön beynin bir kısmı da limbik sisteme dahildir. Diensefalon, serebral hemisferlerin altında bulunur ve talamus ve hipotalamusu içerir. Talamus, motor fonksiyonların (yani hareket) duyusal algılanması ve düzenlenmesinde rol oynar. Bu alanları bağlayan serebral korteks, beyin ve diğer bölümleri ile duyusal algı ve hareket katılan omurilik de duyum ve hareket içinde bir rolü vardır.

Hipotalamus, diensefalonun çok küçük ama önemli bir bileşenidir. Hipofiz bezi olan hormonların, vücut ısısı, adrenal bezler ve diğer birçok hayati aktivitenin düzenlenmesinde büyük rol oynar.

Limbik Sistem Yapıları

Amigdala:  Duygusal tepkiler, hormonal salgılar ve hafızaya dahil olan badem şeklindeki çekirdek kütlesi. Amigdala, korku şartlandırmasından veya bir şeyden korkmayı öğrendiğimiz ilişkisel öğrenme sürecinden sorumludur.

Cingulate Gyrus :  Beyinde, duygular ve saldırgan davranışın düzenlenmesiyle ilgili duyusal girdiyle ilgili bir katlanma.

Fornix : Hipokampusu hipotalamusa bağlayan kavisli, beyaz cevher aksonları (sinir lifleri).

Hipokampus:  Hafıza indeksleyici görevi gören küçük bir yumru - anıları uzun süreli saklama için serebral yarıkürenin uygun kısmına gönderir ve gerektiğinde geri alır.

Hipotalamus:  Yaklaşık bir inci büyüklüğündeki bu yapı, çok sayıda önemli işlevi yönetir. Sabahları sizi uyandırır ve adrenalin akışını sağlar. Hipotalamus ayrıca sizi neşelendiren, kızdıran veya mutsuz hissettiren molekülleri kontrol eden önemli bir duygusal merkezdir.

Olfaktör Cortex :  Koku soğancığından duyusal bilgi alır ve kokuların tanımlanmasında rol oynar.

Talamus:  Duyusal sinyalleri omurilik ve serebrumdan ve oradan ileten büyük, çift loblu gri madde hücreleri kütlesi .

Özetle limbik sistem vücuttaki çeşitli fonksiyonları kontrol etmekten sorumludur. Bu işlevlerden bazıları duygusal tepkileri yorumlamayı, hatıraları depolamayı ve hormonları düzenlemeyi içerir . Limbik sistem ayrıca duyusal algı, motor fonksiyon ve koku alma ile ilgilidir.

Kaynak: Thoughtco

Haber Ara