Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

Beyni elektronik ilaç tedavi edecek

Bilim insanları enjektörle beyne nakledilebilecek ağ görünümlü elektronik alıcı geliştirdi. Elektronik ilaç, beyindeki tümörleri tedavi etmekte hatta sinir uçlarını birleştirmekte kullanılabilir.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 10:30:35

Beyni elektronik ilaç tedavi edecek

Discovery News'in haberine göre; Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen ağ benzeri elektronik alıcı, yakın gelecekte beyin ve omurilikteki rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılabilir. Son küçük ve esnek olması sayesinde canlı dokuya zarar vermeyeceği belirtilen elektronik ağ, kıvrılarak bir enjektöre yerleştirilecek ve beyin veya omuriliğe nakledilecek. Elektronik alıcı ile cerrahların tıbbi malzemeler kullanarak yaptığı işlemlerin ameliyat gerektirmeden gerçekleştirilmesi ümit ediliyor.

Araştırmada yer alan kimya profesörü Charles Lieber, beyin protezlerinde yeni bir adım atabileceklerini belirterek, 'elektronik alıcının yapısı sayesinde hücrelerin geçişine izin verdiğini, böylece bağışıklık sistemiyle çakışmayacağını' belirtti.

Elektronik polimer bir maddeden yapılan protez, ilk olarak farelerin beyninde denendi. Bilim insanları, birkaç santimetre derine yerleştirilen elektronik alıcı ile farelerin beyinlerindeki sinyalleri takip etmeyi başardı.

Ameliyat gerektirmeyen çözüm

Elektronik alıcının insanlar üzerinde başarılı olması halinde, beyin protezlerinin nakledilmesi için yapılan zorlu süreç aşılabilir. Araştırmada yer alan isimlerden Zhenan Bao, 'protez naklinin dokuları zorlayan prosedürünü rafa kaldırabileceklerini' belirtti.

Discovery News'e konuşan Bao, "Yeni yöntem doğrudan ve neredeyse acı olmadan nakil sağlıyor. Protez alanında oyunun kurallarını değiştiren bir yenilik olabilir" ifadesini kullandı.

Lieber, fareler üzerinde başarılı olan yöntemin insanlarda sonuca ulaşması için önlerinde birkaç yıl olduğunu söyledi. Araştırmanın bir sonraki basamağında, elektronik ağ kullanılarak beyne kök hücre taşınması denenecek.

Haber Ara