Dolar

32,5156

Euro

34,7928

Altın

2.420,62

Bist

9.711,55

'Beylikler Hamamı'na GEKA'dan destek

'Beylikler Hamamı'na GEKA'dan destek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 11:13:50

'Beylikler Hamamı'na GEKA'dan destek
DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Beylikler Hamamı, "Stratonikeia Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi" ile turizme kazandırılacak.

Tarihi 600 yıla kadar uzanan Beylikler Hamamı'nın tahrip olmaması için hazırlanan çalışmalar ile üst kısımları kapatılarak iç kısımları cam üzerinden ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

Tarihi hamamın restore edilmesi için Stratonikeia Antik Kenti kazı ekibi tarafından hazırlanan "Stratonikeia Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi", Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında 600 bin lira destek almaya hak kazandı.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beylikler Hamamı olarak bilinen yapının Osmanlı dönemi köy meydanında bulunan yapılardan biri olduğunu söyledi.

Söğüt, tarihi hamamın turizme kazandırılması için hazırladıkları projeye GEKA'nın 600 bin lira destek vereceğini, 800 bin lira olan projenin maliyetinin kalan kısmının Pamukkale Üniversitesince karşılanacağını belirtti.

Üç bin yıllık kalıntıların görüldüğü Stratonikeia Antik Kent, dokusu içerisinde önemli bir yapı grubunu Osmanlı dönemi köy meydanı ve buradaki yapı topluluğunun oluşturduğunu anlatan Söğüt, "Bu yapılardan biri de Beylikler dönemi Selçuk hamamıdır. Selçuk hamamı kazısı yapılmış, giriş bölümünden itibaren soyunmalık, soğukluk, sıcaklık, su deposu, su ısıtma bölümü ve cehennemlik kısmına varıncaya kadar tüm mekanları tam olarak bilinen bir yapıdır" dedi.

Söğüt, Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Saim Cirtil sorumluluğundaki bir ekibin önceki dönem hamamdaki kazı çalışmalarını tamamladığını ifade eden Söğüt, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar ve kazının çizim ekibi tarafından da hamamın tüm detaylarının gözden geçirildiğini bildirdi.

Beylikler Hamamı'nın, planı tam bilinen ve bölgedeki restorasyona uygun tek hamam olduğuna işaret eden Söğüt, şunları söyledi:

"Tarihi hamam bir benzeri olmayan, bölgenin en önemli ve planı bilinen hamam yapısıdır. Hamamda röleve ve restorasyon çalışmaları yapılacak. Bunların röleve, resitilasyon ve restorasyon çizimleri yapılacak. Bunların Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onayları alınacak. Yapı, bölgede planı tam bilinen en erken Türk hamamı görünümündedir. Burası hem hamam olarak gezilebilecek hem de içerisinde Stratonikeia ile ilgili antik dönemden günümüze tanıtımların yapıldığı özel bir alan oluşturulacak."

Söğüt, hamamın antik kentin girişinde yer aldığını, bundan dolayı turistlerin köy meydanına girişte ilk ziyaret ettiği yer olduğunu dile getirdi.

- "Tarihi hamamın 3D modellemesi, animasyonu da yapılacak"

Stratonikeia'nın haricinde bölgede beylikler dönemine ait bir hamam yapısını insanların görme şansları bulunmamasının antik kente ilgiyi artırdığını vurgulayan Söğüt, şunları kaydetti:

"GEKA projesi ile restore edilecek yapının 3D modellemesi oluşturularak internet sitesinde tanıtımı yapılacak, sergiler düzenlenerek. Böylece Stratonikeia Antik Kenti ve Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı'nın tanıtımı sağlanacak. Ziyaretçilerin yapının içinde animasyon ile interaktif bilgilenmesini sağlayacağız. Bilgilerin akılda kalıcı olduğu, eğlenceli bir ziyaret ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Düzenlenmiş anıtsal yapının peyzaj ile uyumu, yapının, dolayısıyla bölgenin çekiciliğinin artırılmasına ciddi katkı sağlayacaktır."

Söğüt, projeye desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile GEKA'ya teşekkür etti.

Haber Ara