Dolar

32,5983

Euro

34,7477

Altın

2.498,83

Bist

9.524,59

Beyine zarar veren besinler ve alışkanlıklar

Yapılan araştırmalara göre beyne zarar veren alışkanlıklar ve besinlerin listesi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-26 14:15:00

Beyine zarar veren besinler ve alışkanlıklar

Vücuttaki diğer organlar gibi beyin de yaşam tarzımızdan etkilenir. Günlük alışkanlıklarımız beyinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir.

İletişim Kuramama

Yapılan son araştırmalar, 10 dakika bile olsa iletişim kurmanın beyni çalıştırmaya yettiğini gösteriyor. 10 dakika sohbet etmek için dışarı çıkmanıza bile gerek yok. Yakın arkadaşlarınızı ya da aile dostlarınızı arayarak dahi beyninizi aktif hale getirebilirsiniz.

Kahvaltıyı ihmal etmek

Aynı araştırmaya göre, düzenli kahvaltı yapan çocuklar derslerinde daha başarılı oluyor. Kahvaltı yapmamak kan şekerinizi düşürerek beyni negatif olarak etkiliyor.

Dondurma Yemek

Dondurma gibi soğuk besinler, beyne kısa sürede aşırı soğuk etkisi yapar. Soğuk besinler beyindeki damarları daraltır. Vücut hipotermiya geçirdiğini düşünerek damarları genişletmek için beyne sıcak kan gönderir. Bu da keskin bir baş ağrısına neden olur.

Yeterince su içmemek

Bildiğiniz gibi insan beyninin %70-%80'i sudan oluşur. Buna ek olarak su, çalışabilmesi için beyne gerekli maddeleri taşır. Su içtiğimizde beynimiz daha iyi çalışır.

Alkol ve Sigara

Araştırmalara göre alkol tüketimi beyin hücreleri arasındaki bağa zarar veriyor. İyi haber ise alkol tüketimi durduğunda bu hücreler arası bağ yeniden kuruluyor. Sigara sadece kansere neden olmakla kalmayıp beyin zarını da inceltiyor. Böyle bir hasar, zihinsel sıkıntılara yol açabiliyor. Sigara kullananlarda odaklanma zorlukları ortaya çıkabiliyor.

Hareketsizlik

Her kasın ihtiyacı olan egzersize beyin de ihtiyaç duyar. Düzenli egzersizin kalıcı hafızayı olumlu etkilediği kanıtlanmıştır.

Vücudun ihtiyacı olan metallerin fazla alınması

Vücut sağlığımız için demir, bakır ve çinkoya ihtiyaç duyarız. Kalbimiz bu metaller sayesinde düzenli çalışır, diş ve kemik yapımız, kas fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücre gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro besin öğeleriyle sağlıklı çalışır. Bu metalleri fazla almak ise vücutta toksik etki yaratır ve beynimizi olumsuz etkiler. Önemli olan, doğru metali doğru şekilde ve yeterli miktarda alabilmektir.

Haber Ara