Dolar

32,5154

Euro

34,7314

Altın

2.487,30

Bist

9.524,59

Beyin yiyen amip nedir? Korona virüsten sonra yeni bir felaket!

İnsanların suya girmesiyle bulaşan ve bir hafta içinde ölüme kadar götüren 'Naegleria Fowleri' adlı tek hücreli amip tespit edildi. Peki nedir bu beyin yiyen amip? Beyin yiyen amip nerede görüldü? Türkiye'de beyin yiyen amip var mı? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-08 13:34:56

Beyin yiyen amip nedir? Korona virüsten sonra yeni bir felaket!

Amerikada yaşayan bir kişinin 'Naegleria Fowleri' isimli tek hücreli beyin yiyen amipe yakalanıp ölmesi sonucunda, bu hastalık gündem oldu. Amipler genel olarak 1 ila 9 gün arası kuluçka süresi olup, beyin yiyen amipin suya giren insanın burnundaki koku sinirleri vasıtasıyla beyine ulaşıyor.

Beyin yiyen amipin neden olduğu belirtiler nelerdir?

Beyin yiyen amip ateş, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle başlayıp birkaç gün içinde bilinç bulanıklığı ve havale nöbetleri ile devam ediyor. Bu vakalarında aşılması durumunda yüze yüze yakın bir oranda ölüm gerçekleşiyor. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan beyin yiyen amiple ilgili yaptığı değerlendirmede; "Güneydoğu'da görülen, bağırsakları etkileyen, bazen kana da geçip organları da etkileyen amip, bizde çok yaygın, özellikle yaz aylarında görülüyor. Ama dünyanın değişik bölgelerinde başka amipler de var. Bu amip de daha çok ABD'de görülen, uzun zamandır bilinen ve daha çok sudan insanlara buluşan bir amip. Beyin dokularını tutuyor, nadir vakalar şeklinde Amerika'da her sene görülüyor" dedi.

Türkiye'de beyin yiyen amip var mı? 

Prof. Dr. Mehmet Ceylan, 2017 yılında bu amipin Eskişehir'de görüldüğünün rapor edildiğini belirtti. Prof Ceylan, "Türkiye'de de var; ama çok sık görülen bir hastalık değil. Olduğu zaman genellikle beyin zarları ve beyin dokusunu tutan; ama erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık. Sulardan bulaşıyor, henüz insandan insana bulaştığı belirtilmemiş." şeklinde açıklamada bulundu.

Haber Ara