Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

Beyin kanaması nedir, belirtileri nelerdir?

Beyin kanaması beynin farklı bölümlerinde ortaya çıkabilen ve yaşamın sonlanmasına ya da kayıplara yol açabilen bir durumdur. Beyin kanaması belirtileri travmalara bağlı ya da başka nedenlerden dolayı olabilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-24 22:09:38

Beyin kanaması nedir, belirtileri nelerdir?

Beyin kanaması kafatası içinde, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalardır. Çok ciddi sakatlıklara ve ölüme sebep olabilir. Yılda yaklaşık 1 milyon insan beyin kanaması geçirmektedir.

Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamaları, hipertansiyon krizine bağlı olarak ya da güneş ışınlarına uzun süreli maruziyeti ile ortaya çıkabiliyor. Yaşamı tehdit eden beyin kanamalarının tanı ve tedavisi, gelişen tıbbi teknoloji ve cerrahi yöntemlerin uygulanmasıyla yapılabiliyor. Bunun yanında, alınabilecek basit önlemlerle beyin kanaması riski en aza indirilebiliyor.

beyin-kanamasi-nasil-gerceklesir-beyin-kanamasinin-belirtileri-nelerdir-h1562773487-ee8c04

Beyin dokusunun zedelenmesi ya da damarlarının yırtılması sonucu ortaya çıkan ve yaşamsal tehdit oluşturan beyin kanamaları, bazen travmatik bazen de farklı nedenlerle görülmektedir. Başın darbe alması olarak tanımlanan travmalar, darbenin geldiği yer ve kafada yarattığı hasara bağlı olarak beyin kanaması oluşabilir. Ayrıca hipertansiyon, damar hastalığına bağlı olarak gelişen anevrizmalar, tümörler ile bazı kan hastalıklarında da bu soruna rastlanabilir. Diyabet ve hipertansiyon hastaları ile sigara içenler ve obezite problemi olanların beyin kanaması bakımından birinci derecede risk grubunda yer aldığı unutulmamalıdır.

Belirtileri

Beyin kanamasına işaret edebilen aşağıdaki bazı belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Ani ve şiddetli baş ağrısı, Bulantı-kusma, konuşma güçlüğü ve baş dönmesi, Nöbet geçirme, Görsel bozukluklar, Kısmi veya tam körlük, Görme alanı kayıpları, İnce motor hareket bozuklukları, Duygusal problemler, Depresyon, Kavramsal güçlükler, Konuşma ve algısal problemler, Davranış değişiklikleri, Denge ve koordinasyon bozuklukları, Konsantrasyon güçlükleri, Kısa dönemli hafıza problemleri, Bilinç bozukluğu

Beyin kanamasına karşı alınabilecek önlemler

Beyin kanaması riskine karşı aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmayın, Günde 2,5-3 LT su içmeyi ihmal etmeyin, Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun, Şemsiye veya şapka kullanın, Düzenli spor ve egzersiz yapın, Kilolarınızdan kurtulmaya çalışın, Stres azaltıcı etkinliklerde bulunun, Sigaradan uzak durun, Tansiyon ve kalp hastasıysanız ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın

Haber Ara