Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Beyaz Saray'ı tek tek terk ediyorlar, Trump ise kızgın

Görev süresi 20 Ocak’ta dolacak olan ABD Başkanı Trump, Kongre’de yaşanan baskın öncesinde çok sayıda görev arkadaşını ve danışmanını arayarak günlerini sık sık telefonda geçirdiği belirtildi

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-08 19:28:07

Beyaz Saray'ı tek tek terk ediyorlar, Trump ise kızgın

Beyaz Saray'a yakın olan danışmanları, Trump'ın başkan yardımcısı Mike Pence'e, Joe Biden'in seçim zaferinin Kongre tarafından onaylanmasını engellemeyi reddetmesini ihanet olarak gördüğü için derinden öfkelendiğini söyledi.

Öte yandan, birçok Beyaz Saray yetkilisi Perşembe günü Trump'ın ofisinden uzaklaştı. Bir danışmanın "karanlık bir tecrit içinde" şeklinde tanımladıkları başkanın yanından kaçınmak istedikleri öğrenildi. Danışmanlar, Trump'ın isyanlardan pişmanlık duymaktan daha çok seçim kaybıyla meşgul göründüğünü söyledi.

Geçtiğimiz gün Başkan'la konuşan bir başka danışman ise, "Birinin gözünüzün önünde kendini yok ettiğini görmek gibi… ama ona hiçbir şey yapamazsınız" ifadesini kullanmıştı.

7ce6784f-1794-43a9-920b-03f0c62a0d64-ap20191751458029

Beyaz Saray yetkilileri Trump'ı terk etti

Öte yandan, Trump'ın yardımcılarının birçoğu, ‘en sadık müttefiklerinden biri' olarak değerlendirdikleri Başkan Yardımcısı Pence'e yönelik sert saldırılarından rahatsız olurken, başkanın diğer danışmanlarından bazıları, Trump'ın seçim sonucunu iptal etme baskısına rağmen Pence'in anayasayı takip ettiği için tutumunu övdü.

Beyaz Saray'a yakın çevreler, Trump'ın yakın çevresinin her zamankinden daha fazla daraldığını belirtirken, özellikle de Trump'ın en güçlü savunucularından Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham başkanlığında, Çarşamba günü Senato salonunda şöyle açıklamıştı: "[Ben] geri çekildiğimi düşünüyorum. Bu pozisyon için destek yeter artık.”

Bir başka danışman ise, başkanın davranışını giderek daha tutarsız ve öngörülemez olarak nitelendirdi.

Başkan Trump'a yönelik Beyaz Saray çevresinde gelişen söz konusu karşıt tutumun sahipleri, Ulaştırma Bakanı Eileen Chow'un Perşembe günü hükümetten istifasını duyurmasıyla ve ardından aynı akşam Eğitim Bakanı Betsy DeVos'un Trump'a yazdığı istifa mektubundan sonra artmaya başladı.

Trump'ın danışmanları, en az beş diğer idari yetkilinin istifa ettiğini ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da dahil olmak üzere diğerlerinin de bunu yapmayı düşündüklerini söylediler.

Öte yandan Trump'ın yardımcıları, Kongre binasındaki şiddeti kınama gereği konusunda onu ikna etmek için çabalarken görüşmelere şahit olan insanlar, yardımcısı da dahil olmak üzere başkanın danışmanlarının Trump'ın isteksizliğinden dehşete düştüğünü söyledi.

Trump'ın 20 Ocak gününe kadar nasıl hareket edeceği belirsizliğini koruyor. Özellikle birçok yetkili, Trump'ın dikkatini siyasi meselelere ve imzalaması gereken idari emirlere odaklamasının zorluğunu belirtiyor.

Haber Ara