Dolar

32,3761

Euro

34,9809

Altın

2.325,66

Bist

9.085,17

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özdemir: 'Düşük kalorili kısıtlayıcı diyetler ve detoks programları bağışıklık sistemini olumsuz etkiler'

Tüm dünyada hızla yayılan korona virüse karşı mücadelede en güçlü silahın bağışıklık sistemi olduğunu bildiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, 'Yayınlanan çalışmaların virüsün bulaşmasını etkileyen veya tedavi eden herhangi bir besinin olmadığını vurgulasa da yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivite ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-20 13:28:32

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özdemir: 'Düşük kalorili kısıtlayıcı diyetler ve detoks programları bağışıklık sistemini olumsuz etkiler'
Tüm dünyada hızla yayılan korona virüse karşı mücadelede en güçlü silahın bağışıklık sistemi olduğunu bildiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, "Yayınlanan çalışmaların virüsün bulaşmasını etkileyen veya tedavi eden herhangi bir besinin olmadığını vurgulasa da yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivite ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır" dedi.

Bağışıklık sisteminin güçlü kalması için günlük beslenmede protein, lif, vitamin (A, B6, C ve E vitaminleri), mineral (çinko, selenyum, demir) ve antioksidanlardan zengin kaynaklara yer verilmesi gerektiğini belirten Liv Hospital Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, "Bu dönemde güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenin, ana öğünlerinizde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk ve yağlı tohumlar ile süt ürünlerinden süt, yoğurt, ayran, peynir gelmesi önerilmektedir. Mevsimine uygun ve dayanıklı sebze-meyvelerden günde 5-7 porsiyon olacak şekilde tüketin. Bitkisel protein ve lif yönünden zengin, oldukça dayanıklı olan kuru baklagilleri mercimek, fasulye, nohut ve benzeri bakliyatı haftada iki defa tüketin" dedi.

Öğün atlanmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, kahvaltıya kaliteli protein olan yumurtanın mutlaka eklenmesi gerektiğini belirterek, "Gün içerisindeki bir öğününüze et, tavuk, balık (haftada 2 gün) veya etli sebze yemekleri ekleyin. Bal, propolis gibi arı ürünlerini kullanmak bağışıklığı güçlendirir. Günde bir tatlı kaşığında sınırlandırın" ifadesini kullandı.

Günlük su tüketiminin ortalama 1.5-2 litre (kilogram başına 30 ml) altında olmayacak şekilde tüketilmesi gerektiğini bildiren Diyetisyen Özdemir, çinko ve magnezyum gibi minerallerin ana kaynaklarından olan kuruyemişlerin günde bir avuç olacak şekilde sınırlandırılarak mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyledi. Probiyotiklerin güçlü bir bağışıklık sistemi uyarıcısı olduğunu ifade eden Özdemir şu bilgileri verdi:

"Günlük beslenmenize doğal probiyotik kaynaklardan olan süt ve yoğurdu ekleyin. Bu süreçte kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren hazır soslar, cips, patlamış mısır ve tuzlu kurabiyeler gibi besinlerin tüketimini sınırlandırın. İdeal kilonuzu koruyun. Düşük kalorili kısıtlayıcı diyetler ve detoks programları bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu süreçte agresif diyet yöntemleri kullanmadan, profesyonel destek alarak ideal kilo aralığına bağışıklık sistemini güçlendirerek gelebilmek mümkün."

Haber Ara