Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

Beşir, Güney Afrika’dan çıkamıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir için Güney Afrika’da bir mahkeme ülkeden çıkışının engellenmesi yönünde karar verdi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-14 12:32:16

Beşir, Güney Afrika’dan çıkamıyor

Güney Afrika'da bir mahkeme, Afrika Birliği zirvesi için başkent Johannesburg'a gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'in ülkeden ayrılmasına geçici olarak yasak koydu. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Sudan'da savaş suçları işlediği gerekçesiyle aranan Beşir, mahkemeye üye olmasına rağmen kabine tarafından davet edildiği Güney Afrika'ya gitmişti.

Pretoria Yüksek Mahkemesi, yapılan bir başvuru üzerine Güney Afrika hükümetinin yaptığı davetin UCM'nin arama kararının üstünde olup olmadığına karar verecek. Mahkeme, karar çıkana dek Afrika Birliği zirvesine katılmak için Johannesburg'a gelen Beşir'in ülkeden çıkışına yönelik geçici bir yasak koydu.

UCM, Beşir'in mahkemeyi tanıyan Güney Afrika'ya seyahat edeceğinin ortaya çıkması üzerine, Johannesburg hükümetine Beşir'i tutuklaması ve kendilerine iade etmesi için çağrı yapmıştı. Mahkeme, 2009'dan beri Ömer el Beşir'in Darfur'da insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yargılanmasını talep ediyor. Beşir ise suçlamaları reddediyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara