Dolar

32,5861

Euro

34,8602

Altın

2.495,11

Bist

9.688,82

Beşir'den ateşkes önerisi

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, hükümetin ulusal diyalog için havayı yumuşatma amacıyla 2 ay boyunca ateşkes yapmaya hazır olduğunu belirtti...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 06:00:05

Beşir'den ateşkes önerisi

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Ulusal Diyalog Genel Kurulu'nda konuşan Beşir, samimiyetle ulusal diyaloğa katılmak isteyen tüm silah taşıyanlara genel af yapacaklarını söyledi.

Hartum'daki diyaloğa katılmaları için silahlı hareketlere tüm güvenceleri vermeye hazır olduklarını ifade eden Beşir, hükümetin, içeride ve dışarıda tüm muhalif partileri diyaloğa katılmak için davet etme konusunda umutsuzluğa düşmediğini dile getirdi.

Savaşı durdurma ve barış ile istikrarı güçlendirmenin zorunluluğuna vurgu yapan Beşir, "Diyoloğun, saf ve yüksek ulusal ruh ortamında gerçekleşebilmesi" için hükümetin 2 ay süreyle ateşkes yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Beşir, ülkesindeki hapishanelerde 2 kişi dışında siyasi tutuklu bulunmadığını ve bu iki kişinin de DAEŞ'e destek verdiklerine işaret ederek, "Aşırılık ve terörle ilgili dünyayı meşgul eden mesele" sebebiyle gözaltına alındıklarını kaydetti.

Ulusal diyalog müzakerelerinin 82 partinin katılımıyla 10 Ekim'de yapılması bekleniyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, geçen yıl ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür-siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi 4 ana başlığın öne çıktığı "Reform Planı'nı" açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuş ancak birçok parti bunu boykot etmişti.

Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Haber Ara