Dolar

32,4221

Euro

34,4442

Altın

2.488,21

Bist

9.679,80

Beşinci: Tarihî zenginliklerimiz geleceğimize ışık tutar

“Osmanlı’dan Günümüze, İcazetten Diplomaya” adlı eserin yazarı Enver Beşinci “Bugün diploma dediğimiz belge icazetnameden türedi. Geçmişteki tarihi zenginliklerimizden istifade ederek geleceğe daha güvenli bakabiliriz” dedi. Eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları’ndan çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-10 13:11:21

Beşinci: Tarihî zenginliklerimiz  geleceğimize ışık tutar

 

diplama

“Osmanlı'dan Günümüze, İcazetten Diplomaya” adlı eserin tanıtımı, önceki gece Şişli Harbiye'de bulunan Cemal Reşit Rey salonunda seçkin bir davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleştirildi.
Osmanlı eğitim sisteminin göstergesi belgeleri bir araya getiren “Osmanlı'dan Günümüze, İcazetten Diplomaya” adlı eserin yazarı koleksiyoncu Enver Beşinci “Diploma dediğimiz belge icazetnameden türedi” dedi. Eğitim tarihimize ışık tutacak eserle ilgili olarak Beşinci “Elde ettiğimiz bilgilerle koleksiyonu yan yana getirdiğimizde daha çok Kur'an-ı Kerim eğitiminden bilinen icazetin ve bu eğitim modelinin bugün diploma olarak devam ettiğini gördük” şeklinde konuştu.
Beşinci “Biz ancak geçmişteki tarihi zenginliklerimizden istifade ederek geleceğe bakabiliriz. Osmanlı'dan Günümüze, İcazetten Diplomaya eseriniz kültür hayatına, akademisyen ve koleksiyonerlere farklı ufuklar açabilir” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları'ndan çıkan kitapta Osmanlı'dan günümüze eğitim süreçlerinde ne gibi belgelerin olduğu, öğrencilerin teşekkür-takdir belgeleriyle nasıl taltif edildikleri, mezuniyetlerinde nasıl belgeler aldıkları ve bu belgelerdeki tasarımlar gibi pek çok detay yer alıyor.
Eserle ilgili olarak Prof. Dr. Mehmet İpsirli “İcazetnameler ilmiye tarihimizin en sağlam belgeleri niteliğindedir ve geleneğimizi yansıtan bir kültür vesikasıdır. Bu eserde ilmiye geleneğini bütün incelikleriyle görmek mümkündür” dedi.
Yazar Sadık Albayrak da, Enver Beşinci'nin eserin meydana getirilmesindeki çalışmalarından ötürü kutladı ve Beşinci'nin gazetecilik dönemindeki çalışmalarından örnekler verdi.
Eserin, tarihsel bir belge olduğunu söyleyen Sadık Albayrak, Beşinci gibi tarihine önem veren yazarların çoğalması dileğinde bulundu.
Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner de “En kısa zamanda Enver Bey ile koleksiyonun bir sergisini düzenlemeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Ara