Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

Beşar Esed'den eski muhaliflere 'Türkiye'ye karşı savaş' baskısı

Esed rejiminin 2018’de kontrol sağladığı Suriye'nin güneyindeki Dera’da muhalifler yeniden rejimle çatışmaya başladı. Şam yönetiminin bu grupları İdlib’de Türkiye’ye karşı savaştırmak istediği iddia ediliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-03 14:27:53

Beşar Esed'den eski muhaliflere 'Türkiye'ye karşı savaş' baskısı

Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin 2018 yılında kontrolü sağladığı Dera'da son birkaç gündür muhalifler isyan başlatmış durumda.

ZORLA SİLAH ALTINA ALIP, TÜRKİYE'YE KARŞI SAVAŞTIRMAK İSTİYOR

Hürriyet'ten İlker Sezer'in ulaştığı iki yerel kaynak, Beşar Esed rejiminin Dera'daki eski muhalifleri ve askerlik zamanı gelen gençleri zorla askere alarak İdlib'e gönderme amacıyla operasyonlar düzenlediğini söyledi.

Türkiye'nin İdlib'de Barış Kalkanı Harekâtı başlatmasıyla asker sayısının yetersiz olduğu iyice gün yüzüne çıkan rejim, Temmuz 2018 yılındaki anlaşma ile silah bırakan eski Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarını İdlib'de kullanmak istese de Dera'daki gruplar rejimin talebine silahla karşılık verdi.

5e5d802e67b0a9225886f9eb

SICAK ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

Eski muhalifler Dera'nın kırsalında birçok bölgede alan hâkimiyeti kurmaya çalışıyor. Es Sanameyn'in yanı sıra Kasim, Al Harak, Muzayrib bölgelerinde çatışmalar devam ediyor. Rejimin Es Serameyn merkezinde önceki gün tankla müdahalesi sonucu birkaç sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Eski muhalif savaşçıların ise 10'dan fazla rejim askerini esir aldığı ifade ediliyor.

REJİM ANLAŞMAYI İHLAL EDİYOR

Suriye Vatandaşlık Onuru Derneği, Esed rejiminin Dera vilayetinin kuzeyindeki Es Senameyn kasabasında evlere baskın yaparak gençleri İdlib cephesine göndermek için gözaltına aldığını duyurdu. Es Senameyn kentindeki muhalifler 2018'de Rusya'nın sponsorluğunda bir ateşkes anlaşması imzalamıştı.

ATEŞKESE GÖRE REJİM GENÇLERİ ASKERE ALMAYACAK

Bu anlaşmanın maddeleri arasında bölgedeki insanların rejim tarafından askere alınmaması da bulunuyordu. Ancak yerel kaynaklar son günlerde rejimin Rusya'ya baskı kurarak anlaşmayı ihlal ettiğini belirtiliyor.

DERA, İSYANIN İLK BAŞLADIĞI YER

Rejim, 2011'de muhaliflerin ilk isyanı başlattığı yer olan Dera'yı Temmuz 2018 'de tekrar ele geçirmişti. Dera'daki muhalifler, af ve güvenli geçiş karşılığında uzun süre kuşatma altında kalan Dera'yı terk etmişti. Dera'nın rejimin eline geçmesinden hemen önce binlerce kişi Kuneytre'ye ve Ürdün sınırına göç etmişti.

Suriye'deki ayaklanmalar, Mart 2011'de Dera'da bir grup öğrencinin okul duvarına Esed karşıtı sloganlar yazdıktan sonra tutuklanıp hapiste işkence görmesi ve çocukların cenazelerinn ailelerine teslim edilmemesi üzerine başlamıştı.

Haber Ara