Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Berlin yönetimi, IŞİD'e katılan Almanları vatandaşlıktan çıkarıyor

Almanya, Donald Trump'In gündeme getirdiği IŞİD'liler konusunda İngiltere gibi tavır alarak, örgüte katılan vatandaşlarının pasaportlarını ve kimliklerini iptal etme kararı aldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-04 14:51:54

Berlin yönetimi, IŞİD'e katılan Almanları vatandaşlıktan çıkarıyor

Alman basını Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Katarina Barley ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in IŞİD'e katılan Almanları vatandaşlıktan çıkarmak için "üç şartlı" bir karar aldıklarını duyurdu.

Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ve Süddeutsche Zeitung'un yayınladığı haberlerde vatandaşlıkları iptal edilecek IŞİD'li Almanlar için 3 şart şu şekilde aktarıldı:

- Çifte vatandaş olmaları: Bu kapsamda yalnızca Alman vatandaşı olanlar hakkında Anayasa'ya aykırı olduğu için böyle bir karar alınmayacak.

- Reşit olmaları: Vatandaşlıktan çıkarılmaları için 18 yaşını aşmış olmaları gerekecek.

- Yasa yürürlüğe girdikten sonra çatışmalara katılan IŞİD'lilerin (ilk iki koşul geçerli olsa bile) pasaportları kesinlikle iptal edilecek: Bu kapsamda şu anda tutuklu olanlar ise bu gruba dahil olmayacak. Çünkü yasa geriye dönük işlemiyor.

YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRASI İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Eğer bu karar yasalaşırsa hali hazırda Suriye'de bulunan Alman vatandaşlarını kapsamayacağı da aktarıldı. Kararın tasarı haline getirilip, onaylatılarak yasa olduktan sonraki süreçte geçerli olacağı belirtildi.

IŞİD'E KATILAN KAÇ ALMAN VAR?

 

Halihazırda IŞİD'e katılan 70 Alman vatandaşı Suriye'nin kuzeyinde, Irak, Türkiye ve Yunanistan'da tutuklu bulunuyor. 

TARTIŞMAYI GÜNDEME TAŞIYAN DONALD TRUMP'TI

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."

PYD: BURADA YETERLİ HAPİSHANE YOK, KAÇABİLİRLER

Bunun ardından örgütten de bir çağrı gelmişti ve IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde IŞİD'lilerin kaçabileceği ifade edilmişti.

"BM ÖZEL MAHKEMELER KURSUN"

Mustafa Bali, Alman haber ajansı dpa'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda IŞİD'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceğini söyledi.

KAÇ IŞİD'Lİ TUTUKLU VAR ve NERELİLER?


Örgüt sözcüsü, bugüne kadar Iraklılar hariç olmak üzere bin 300 IŞİD'liyi yakaladığını belirtti. SDG'ye göre IŞİD'lilerin çoğu Suudi Arabistan kökenli.

İNGİLTERE TRUMP'A İNGİLİZ VATANDAŞI IŞİD'Lİ BEGÜM'Ü VATANDAŞLIKTAN ÇIKARARAK CEVAP VERDİ

Yaşananların ardından İngiltere, 19 Şubat'ta IŞİD'e katılarak Suriye'ye giden vatandaşı Shamima Begum'u vatandaşlıktan çıkarma sürecini başlattığı bildirdi. Bu hareketin Trump'a bir cevap niteliği taşıdığı yorumları yapılmıştı.

Haber Ara