Dolar

32,5589

Euro

34,8836

Altın

2.430,98

Bist

9.645,02

Berlin'de Bizim Bakkal'a destek

Berlin'de Bizim Bakkal'a destek

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 12:48:23

Berlin'de Bizim Bakkal'a destek
Almanya'nın başkenti Berlin'de yapsatçıların son hedefi olan Bizim Bakkal'ın sahibi Ahmet Çalışkan'a destek artarak devam ediyor.

Son yıllarda Berlin'in Kreuzberg ilçesinde düşük fiyatlı gayrimenkulleri satın alarak yenileyen ve ardından fahiş fiyatlara tekrar satan ya da kiralayan yapsatçıların son hedefi, Ahmet Çalışkan'a ait Bizim Bakkal oldu.

Wrangel Caddesi'nde 28 yıldır Bizim Bakkal'ı işleten Ahmet Çalışkan'ın, dükkanın bulunduğu binanın tamamen satılması nedeniyle 30 Eylül itibariyle bakkalı tahliye etmesi gerekiyor.

Ahmet Çalışkan AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni mülk sahibinin binayı satın aldıktan sonra tüm kiracıların tahliye edilmesini istediğini belirterek, "1987'den bu yana Bizim Bakkal'ı işletiyoruz. Ailece burada çalışıyoruz. Müşterilerimizin yüzde 95'i Alman. Herkes birbirini tanıyor. Biz onların çoluk çocuğunu, onlar da bizim çoluk çocuğumuzu tanıyor. 1 Ocak 2015'te bina satıldı. Bina satılınca yeni ev sahibi binadakilere çıkış gönderdi. 30 Eylül'de çıkmam gerekiyor. İyi bir şeyler olur da insafa gelirler, mukavelemi uzatırlarsa devam edeceğim ama çık derlerse 30 Eylül'de kapının ağzındayım" dedi.

- 4 haftadır destek eylemi yapılıyor

Eşiyle yaptığı istişare sonunda müşterilere bu durumu anlatmaya başladığını ifade eden Çalışkan, "Esnaf arkadaşımla konuşurken 'direkt müşteriye anlat, müşteri sahip çıkar' dedi. Thomas adında bir öğretmen arkadaşımız var. O bir bildiri hazırlamış, getirdi, gösterdi, hoşumuza gitti. Onu birkaç esnafta dağıtmaya başladık. Duyan geldi, duyan geldi. 'Yok böyle olmaz, biz tepki göstereceğiz' dediler. Bayağı iş büyüdü. Bir grup kurdular, toplantı yapıldı burada. 5 kişilik grup kimi basın işini kimi imza kampanyasını kimi de burada yapılan eylemleri organize etme kararı aldı. 4 haftadır burada Bizim Bakkal'a destek eylemi yapılıyor" diye konuştu.

Bölgedeki diğer işletme sahiplerini de "Je Suis Bizim Bakkal" (Ben Bizim Bakkalım) yazılı pankartları dükkanlarına asarak tahliye kararına tepki gösteriyor.

Kreuzberg'te Türklerin yanı sıra çeşitli kökenden öğrenciler ve müzisyenler de ikamet ediyor. Kreuzberg'de emlak fiyatlarının yüzde 49 arttığı ve bunun sorumlusunun semti yavaş yavaş "nezihleştirmeye" çalışan "inşaat zenginleri" olduğu iddia ediliyor.

Çarşamba günü de düzenlenecek eylemlere katılanların amacı 28 yıllık bakkallarına sahip çıkıp, mahallelerinin dokusunun bozulmasını önlemek.

Bizim Bakkal'a destek olmak amacıyla http://www.bizim-kiez.de adresinde web sitesi de kuruldu.

Öte yandan yaşadıkları ile uluslararası ve yerel medyanın da dikkatini çeken Ahmet Çalışkan ile röportaj yapmak için Japonya dahil birçok ülkeden medya kuruluşu sıraya girmiş durumda.

Haber Ara