Dolar

32,5392

Euro

34,7953

Altın

2.437,62

Bist

9.722,09

Berat Albayrak yerli kömür hamlesinin müjdesini verdi

Hattat Holding ve Eren Holding arasında gerçekleştirilen 'Zetes-Hattat Yerli Kömüre Dönüşüm Protokolü'nün imza töreni yapıldı.Enerjide yerliye dönüş başladı. 700 milyon dolar Türkiye'nin elinde kalacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Twitter'dan yerli kömür hamlesinin müjdesini verdi..

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-06 17:07:28

Berat Albayrak yerli kömür hamlesinin müjdesini verdi

Bakan Albayrak, imza töreni sonrasında Twitter'dan yerli kömür hamlesinin müjdesini "İthal kömüre dayalı ZETES'lerin yerli kömüre dönüşü başlıyor. 7 bin kişilik istihdam imkanı ile ithalattan 700 milyon $ tasarruf sağlanacak." mesajıyla paylaştı.

.Büyüyen ve gelişen Türkiye gerçekleştiği yerli enerji hamleleriyle hem enerji faturasını azaltacak hem dışa bağımlılığı azaltacak. Yerli kömür ise bu hamlelerin en önemli ayaklarından bir tanesi..

Konuyla ilgili enerji alanında çok önemli değişiklikleri hayata geçirebilmek için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Albayrak, "Esas konu Türkiye'nin kazanması. Son 10 yıl ortalama, enerji ve maden ithalatında 55 milyar doları harcayan bir ülke olarak ki, 44 milyar doları enerji alanında, 10 küsur milyar maden alanında... 2016 yılı sonu cari açığımızın neredeyse 1,5 katından daha fazla bir rakamı bu alana harcayan bir ülke olarak, Bakanlık olarak çok daha büyük bir seferberlikle bu süreci dönüştürmemiz gerektiğine inandık. Bu önemli stratejinin sacayaklarından bir tanesi yerli kömür, yerli kömürün daha yoğun şekilde kullanılması ve ithale alternatif olarak birçok alanda dönüştürülmesiydi. Güneşte de rüzgarda da HES'lerde de nükleerde de enerjinin her alanında en iyisini yapmak zorundayız. Güneşte dünyanın en büyüğünü yapıyoruz, rüzgarda dünyanın en düşük fiyatıyla ihaleyi gerçekleştirdik, yüzde 65 yerlilikle müthiş bir süreci başlattık. Maliyetler bir yıl içinde, megavatı milyon avrolardan yarı yarıya düşmüş durumda, 500 binleri konuşuyoruz, daha da düşecek. Hem maliyet düşüyor verimlilik artıyor, hem bu çerçevede yerli üretim noktasında ithalatın düşmesine dayalı kazan-kazan süreci oluşuyor." diye konuştu..

Haber Ara