Dolar

32,3764

Euro

35,0246

Altın

2.326,54

Bist

9.142,40

Benin Bronzları heykellerinin ana yurtları Nijerya'ya iadesi sorunsalı

Amerika’da siyahi George Loyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından protestolar büyüyüp “Black Lives Matter” harekatına dönüştü. Avrupalı uzmanlar bu güçlenen harekatın Afrika’nın kültürel ve sembolik mirası olan Benin Bronzları iadesi için bir fırsat kabul ediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-12 19:09:12

Benin Bronzları heykellerinin ana yurtları Nijerya'ya iadesi sorunsalı

 


2019 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un; “Afrika kültürel mirasının artık Avrupa müzelerinin esiri olarak kalmayacağı” ifadesi gündeme Benin Bronzları'nın Nijerya'ya iade edilebileceğini taşıdı.
Macron geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada ;
“Politikacılar, eski imparatorluklarının suçları için az ya da çok samimi özür dileyebilirler, ancak şimdi bunu telafi etmenin tek yolu Mısır, Çin, Afrika, Asya ve Güney Amerika toplumlarının yıkımını iade etmektir. Tarihsel hataları düzeltemiyoruz.Ama utanmadan, onlardan kâr elde edemeyiz.” Açıklamasında bulunmuştu.


Black Lives Matter” hareketinin siyahilerin haklarının iadesi için bir fırsat kabul eden Konunun uzmanı Barnaby Phillips, sömürgecilik sırasında kaçırılan ve yağmalanan 950 Benin Bronzu'nun İngiltere'de British Museum'da belirli ziyaretçilere açıldığını ifade etti.
Benin Bronzları'nın, aslen Nijerya'nın Endo Eyaleti'nden geldiğini ifade eden Phillips, Edo Kralları'nın tüm çabalarına rağmen İngiltere'nin bu eserleri iade etmediğini söyledi.


2017 tarihinden beri Benin Bronzları'nın iadesi üzerine anlaşma yapan ve bunun mücadelesini veren Edo Eyalet Valisi “Benin Dialogue Group” ile yağmalanan eserleri geri kazanmak için çeşitli ülkeler ile ortak çalışıyor.
Birkaç Avrupa ülkesi Benin Bronzları'ndan birkaçını bağışlasa da Avrupa müzelerinin dönüşümlü eserleri paylaşabileceği haberi paylaşıldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara