Dolar

32,3088

Euro

35,1617

Altın

2.280,94

Bist

8.806,72

Belucistan Kurtuluş Ordusu nedir?

Belucistan Kurtuluş Ordusu,Pakistan ve İran'da faaliyetlerini sürdüren bağımsız bir Beluci devleti kurabilmek için mücadele eden örgüttür.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-05 22:11:50

Belucistan Kurtuluş Ordusu nedir?

Belucistan Kurtuluş Ordusu, İran'ın güneyi ve Pakistan'da (dağlık bir alan olan Belucistan civarında) temellenmiş ayrılıkçı bir gruptur.  Bu organizasyon Belucistan çatışmasına katılmış ve İran ile Pakistan topraklarının bir kısmında bağımsız bir Beluç devleti kurmayı hedeflemiştir. 

Ordunun lideri Beluci milliyetçisi merhum Hayir Bux Marri'nin oğlu Balah Marri'ydi.  2007'de hayatını kaybetmesinin ardında ordunun başına Londra'da sürgün hayatı yaşayan kardeşi Hyrbyair Marri geçti. Londra'ya gittiğinde Pakistan'da hayatının tehlikede olduğunu söyleyen lider, Birleşik Krallık'tan politik sığınma hakkı almıştı.

ÖRGÜTÜN ÜSTLENDİĞİ SALDIRILAR

15 Haziran 2013'te Ziyaret Yerleşimi'ne yapılan saldırının sorumluluğunu Belucistan Kurtuluş Ordusu üstlendi. Bu saldırının ardından aynı yılın Eylül ayında 13 Beluci olmayan işçi öldürüldü.  Belucistan Kurtuluş Ordusu esas olarak Huzdar ve Bolan kentlerinde daha aktif olsa da diğer isyancı gruplar gibi bu örgütün de faaliyet alanının sınırları net değil.

2011 yılında Pakistan'ın Belucistan eyaletinde sınır birliğine ait konvoya düzenlenen saldırıda 10 asker ölmüş ve bu saldırıların sorumluluğunu Belucistan Kurtuluş Ordusu üstlenmiştir. 28 Eylül 2011'de örgüte bağlı militanlarca gerçekleştirilen saldırıda üç kişi öldü ve dört kişi yaralandı.

ORDUYA DESTEK VERENLER VE TERÖRİST KABUL EDENLER

Pakistan, Beluçların ayrılıkçı eylemlerine destek verdiği gerekçesi ile Hindistan'ı suçladı.

17 Temmuz 2006 tarihinde Britanya tarafından terörist örgüt olarak ilan edildi ve bunun bir sonucu olarak üyelerinin Britanya'ya girişi yasaklandı. Ayrıca bu grubun eylemleri ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terörizm kapsamında sayıldı.

Haber Ara