Dolar

32,4967

Euro

34,5893

Altın

2.476,81

Bist

9.583,52

Beluç Özgürlük Ordusu, Pakistan'da Çin konvoyuna saldırdı

İran, Afganistan ve Pakistan'ın ortak sorunu olan Belucistan sorunu tekrar gündemde! Beluç Özgürlük Ordusu Pakistan'ın Karaçi kentinde 22 araçlık bir Çin konvoyuna saldırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-04 10:25:12

Beluç Özgürlük Ordusu, Pakistan'da Çin konvoyuna saldırdı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


Pakistan'ın Belucistan bölgesinde faaliyet gösteren Beluç Özgürlük Ordusu, CPEC (Çin Pakistan Ekonomik Koridoru) projesine tepki olarak Pakistan'ın Karaçi kentinde 22 araçlık bir Çin konvoyuna saldırdı.

Saldırı Başbakan Imran Khan'ın ise ülkenin güneyindeki liman kenti Gwadar'a ziyaret gerçekleştirdiği 29 Mart'ta gerçekleştirildi. Yaralı ya da ölü olup olmadığı bilinmeyen saldırıya ilişkin Pakistan makamlarından henüz bir açıklama gelmedi.

ÇİN KONSOLOSLUĞU'NA SALDIRMIŞLARDI

Beluç Özgürlük Ordusu (BLA) 2018'in Kasım ayında da Çin'in Karaçi konsolosluğuna saldırı düzenlemişti. 2 polisin öldüğü saldırıda silah ve patlayıcı yüklü araçla konsolosluğa girmeye çalışan 3 kişi etkisiz hale getirilmişti.

99_7

BELUÇ ÖZGÜRLÜK ORDUSU

Pakistan coğrafyasının yaklaşık yarısını ( % 44) oluşturan Belucistan, aynı zamanda Afganistan ve İran coğrafyasında da bulunuyor. Belucistan, Pakistan için petrol, altın, bakır ve gaz varlığının bulunması açısından da önemli bir bölgesi.

Hem Pakistanlılardan hem de Farslardan farklı bir etnik kimliğe ve kültüre sahip olan Beluciler, 1970'lerin başından beri bağımsızlık istiyor. Bölgede varlık gösteren Beluç Özgürlük Ordusu da Pakistan tarafından hali hazırda terör örgütü olarak niteleniyor.

Haber Ara