Dolar

32,5244

Euro

34,8821

Altın

2.485,72

Bist

9.553,65

Belçikalı Bakan'dan sığınmacılarla ilgili tepki çeken öneri

Belçikalı Bakan'dan sığınmacılarla ilgili tepki çeken öneri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-28 17:35:20

Belçikalı Bakan'dan sığınmacılarla ilgili tepki çeken öneri
Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, polisin daha kolay tanıyabilmesi için sığınmacıların kimliklerini belli eden özel kartlar taşımasını önerdi. Ancak Uluslararası Af Örgütü, öneriyi 'ayrımcı ve damgalayıcı' olarak niteledi.

Bakan Jambon, Belçika'da yayın yapan RTBF radyosuna verdiği mülakatta, ülkedeki sığınmacılar için yeni önerilerde bulundu. Sığınmacıların, sığınma merkezlerine kaydolmasını ve polise de bu bilgilerin verilmesini isteyen Bakan, ayrıca tüm sığınmacıların polisin onları daha kolay tanıyabilmesi için üzerinde fotoğraf, isim ve sığınma merkezinin adresinin yer aldığı özel kartlar taşımasını önerdi. Bakan, sığınmacıların bu kartları takmak zorunda olmadığını ancak taşımalarını "tavsiye ettiğini" söyledi.

Jambon, federal ve yerel polisin sığınmacılara dair bilgi paylaşımı yapması ve Brüksel'deki sığınmacıların detaylı profillerinin belediyeler arasında paylaşılması gerektiğini de savundu.

- "Ayrımcı ve damgalayıcı"

Bakan'ın önerisi Uluslararası Af Örgütü'nün tepkisine neden oldu. Örgütün Belçika Basın Sözcüsü Lore Van Welden, AA muhabirinin konuya dair sorusunu, "Bu adım gereksiz. Çünkü sığınma başvurusu yapanlar, statülerini gösteren 'annex 26' denilen bir belgeyi taşımak zorundalar. Kendilerini tanıtabilmek için bu belgeyi, her vatandaş gibi göstermek zorundalar. Sığınma başvurusu yapanlar için fazladan bir kart eklenmesi, ayrımcı ve damgalayıcı" şeklinde cevaplandırdı.

Belçika Sığınmacılar Kurumu'na (Fedasil) göre, ülkede Eylül 2015 sonu itibariyle 22 bin 600 sığınmacı bulunuyor.

Haber Ara