Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Belçika, Türk imamlara vize vermeyi reddetti

Belçika'da görev yapmak için uzun süreli vize başvurusunda bulunan 4 Türk imamın talebi reddedildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 14:35:06

Belçika, Türk imamlara vize vermeyi reddetti

Deutsche Welle Türkçe'nin Belçika basınından aktardığına göre Belçika Yabancı Uyuşmazlıkları Konseyi, vize talebini geri çeviren uyumdan sorumlu müsteşar Theo Francken'in bu kararına destek verdi.

YIL İÇİNDE 12 TÜRK İMAMIN VİZE BAŞVURUSU KABUL EDİLMEDİ

İlgili haberlerde, Francken'in devlet tarafından tanınmayan camilerde vaaz vermek istedikleri gerekçesi ile bu yıl içinde 12 Türk imamın vize başvurusunu kabul etmediğine de yer verildi.

Belçika basını Francken'in imamların vize başvurularını değerlendirirken, görev almak istedikleri camilerin devlet tarafından tanınıp tanınmadığını gözönünde bulundurarak, buna göre karar verdiğini ve tanınmayan camilerle ilgili tavrının da Yabancı Uyuşmazlıkları Konseyi'nce desteklendiğini aktardı.

HUKUKİ MÜCADELE YOLU AÇIK

Vize başvurusu reddedilen imamlardan 10'u, din özgürlüğünün kısıtlandığı gerekçesiyle karara itiraz etti.

Belçika Yabancı Uyuşmazlıkları Konseyi ise imamların ülke dışında yaşadıklarından dolayı Belçika hukuku kapsamına alınamayacağına kanaat getirdi.

İmamların hukuki mücadeleyi Belçika Yüksek İdare Mahkemesi'ne ve daha sonra Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıma hakları bulunuyor.

Belçika gazetesi La Libre'ye göre ülkede Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'na yakın duran 65 cami bulunuyor.

'YAKLAŞIK 30 CAMİ MİLLİ GÖRÜŞ ETKİSİ ALTINDA'

Yaklaşık 30 caminin ise Milli Görüş'ün etkisi altında olduğu belirtiliyor.

Milli Görüş, Almanya'da radikal İslamcı faaliyetler şüphesi nedeni ile anayasayı koruma örgütleri tarafından izleniyor.

Bir diğer Belçika gazetesi Grenzecho ise 2015 yılı verilerine göre ülkede yaklaşık 300 cami bulunduğunu ancak bunlardan yalnızca 82 tanesinin devlet tarafından kabul gördüğünü bildiriyor.

Belçika devleti, kabul gören camilerde görev yapan imamların maaşlarının bir bölümünü üstleniyor. Belçika hükümeti geçen şubat ayında da, imamların eğitimini desteklemek için 3.3 milyon euro kaynak ayırmanın planlandığını duyurmuştu.

Haber Ara