Dolar

32,5998

Euro

34,7797

Altın

2.496,69

Bist

9.524,59

Belçika obezite oranlarını düşürmeyi hedefliyor

Belçika yönetimi ve gıda endüstrisi 13 Haziran tarihinde yaptıkları bir açıklama ile, ülke genelindeki kalori tüketiminin %5 oranında azaltılacağını duyurdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 18:37:18

Belçika obezite oranlarını düşürmeyi hedefliyor

Devlet yönetimi, gıda üretim birliği FEVIA ve perakende kuruluşu Comeos arasında dengeli beslenme amaçlı bir anlaşma yapıldı. Bu çerçevede, 2012 yılındaki tüketim seviyelerine kıyasla 2017 yılı sonu itibariyle kalori tüketimi miktarının %5 azaltılması için çalışılacak.

Firmalar, Belçika'da satılan ürünlerdeki yağ ve şeker içeriğini düzenleyerek hedefi yakalamaya çalışacak.

FEVIA'dan bir sözcü, hedefi destekledi ve şu ifadeleri kullandı: “Gelecek yılı izleyeceğiz. Ancak %5, rekabetçi ve uluslararası bağlamda hırslı bir hedef. Tüketicilerin sevmediği yeni ürünleri piyasaya sürmek gibi bir uygulama yapamayız. Ayrıca, kalori alımı tavsiye edilen günlük alımdan %10 fazla olan bir birey için, %5'lik düşüş, fazla alımın %50 oranında azalması anlamına geliyor” dedi.

Kuruluşlar, girişimden alınacak sonuçlara gör 2020 yılına kadar ilave taahhütlerde de bulunabilecek. FEVIA sözcüsü, bazı sektörlerin 2020 için halihazırda sözler vermiş olduğunu söyledi.

Anlaşma aynı zamanda gıdaların bileşimini optimize etmeyi vadediyor. Örneğin, doymuş yağın azaltılacağı ve besinsel lif ilavesi gibi değişikliklerden söz ediliyor.

‘Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda herkes üzerine düşeni yapmalı'
Belçika halk sağlığı bakanı Maggie De Block, bu taahhüt için endüstriye teşekkür etti ve şunları söyledi: “Sağlık ve dengeli beslenme konusunda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Burada tüm vatandaşları, devleti ve endüstriyi kastediyorum. Kapsamlı beslenme planımızdaki bazı önlemler halihazırda gerçekleşti. Bunlar arasında hastane bünyesinde yer alan beslenme ekipleri ve Bebek Dostu Hastaneler var. Yapbozun diğer parçası da hazırlanıyor. Bu sayede insanların daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmesi için gerekli önlemlere sahip olacağız.”

OECD verilerine göre Belçika'daki obezite oranları artışta
Şubat ayında yayınlanan OECD verilerine göre, Belçika'da obezite oranı, kuruluşa üye olan diğer 33 ülkeye kıyasla düşük bir seviyede. Ancak oran artıyor.

15 yaşından büyük Belçikalıların %13,7'sinin obez olarak sınıflandırıldığını ortaya koyan OECD, karşılaştırma amacıyla Japonya'daki oranın %3,7, ABD'deki oranın %35,5 ve OECD ortalamasının %19 olduğunu hatırlattı.

Haber Ara