Dolar

32,5104

Euro

34,9083

Altın

2.423,87

Bist

9.722,09

Belçika, IŞİD'e katılan vatandaşlarının çocuklarını geri getirecek

Yakın zamanda Tacikistan ve Türkiye IŞİD'e katılan vatandaşlarının çocuklarını ülkelere geri getirmişti. Şimdiyse Balçika aynı kararı aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-13 07:36:25

Belçika, IŞİD'e katılan vatandaşlarının çocuklarını geri getirecek

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Suriye'deki IŞİD'li Belçikalıların çocuklarının ülkeye geri getirilmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu.

Diğer Avrupa ülkeleri gibi söz konusu çocukları geri getirmeye uğraşacaklarını belirten Reynders, "Çalışmalarımızın meyvesini önümüzdeki günlerde veya haftalarda alacağız" dedi.

Avrupa ülkeleri IŞİD'e katılan vatandaşlaırnı almayı reddederken, bu vatandaşların çocuklarını ülkelere geri getirme için çalıştıklarını belirtiyor. Fakat çocuklar henüz herhangi bir Avrupa ülkesine dönebilmiş değil.

ÖNCELİK YETİM ÇOCUKLARIN

Reynders, imzalanan mutabakat zaptında önceliğin yetim çocuklara verileceğini ve bu çocukların Suriye'den Erbil kentine getirileceğini aktardı.

KAÇ BELÇİKALI ÇOCUK VAR?

Belçika medyasına göre, Suriye'de IŞİD kamplarında tutulan 60'ı çocuk, 110 Belçika vatandaşı bulunuyor.

TACİKİSTAN 84 TACİK ÇOCUĞU ÜLKEYE GETİRDİ

2 Mayıs'ta Tacikistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, IŞİD'li Tacikistan uyruklu ailelere mensup 84 çocuk 30 Nisan'da özel uçakla Bağdat'tan Duşanbe'ye getirildi.

TÜRK ÇOCUKLAR DA GETİRİLDİ

2018'in Ekim ayında 17, 2019'un Mayıs ayında ise 60 çocuk Türk Dışişleri'nin girişimiyle ülkelerine getirildi.

NİSAN AYINDA KOSOVA VATANDAŞLARINI TESLİM ALDI

2019'un Nisan ayında Kosova polisi, savaş bölgelerinde dünyaya gelen yaklaşık 60 çocuğun da aralarında bulunduğu 150 kadın ve çocuğun, IŞİD tüm topraklarını kaybedince kamplara taşındığını ve buradan Kosova'ya getirildiğini belirtti.

DONALD TRUMP'TAN AVRUPA'YA: IŞİD'Lİ VATANDAŞLARINIZI ALIN

ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:

“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."

IŞİD'LİLER İÇİN İDAM GÜNDEMDE

Bu arada Irak'ta yargılanan IŞİD üyesi 4 Fransız'a Irak yargısı tarafındna idam cezası verildi. Fransa Dışişleri'nden konuya ilişkin cılız bri tepki geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin idam edilmemesi için Bağdat yönetimiyle ciddi adımlar atacakları belirtildi. Kürdistan 24'ün haberine göre açıklamada, “Paris, nerede olursa olsun idam cezasına karşıdır” ifadesi kullanıldı.

İNFAZLAR HENÜZ GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ

Irak mahkemeleri IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen yüzlerce yabancı ülke vatandaşını yargıladı ancak verilen idam cezaları infaz edilmedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, IŞİD'e katılan Fransız vatandaşlarıyla ilgili Şubat ayında yöneltilen sorulara yanıt vermemiş, meselenin 'egemen bir devlet olarak Irak'ın kendi meselesi' olduğunu söylemişti. Fransa birçok Avrupa ülkesi gibi IŞİD'e katılan vatandaşlarını ve ya geride kalan kadın ve çocukları ülkeye kabul etmiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ülkelerine "Vatandaşlarınızı geri alın" çağrısına birçok Avrupa ülkesi "bunun mümkün olmadığı" şeklinde cevap vermişti. Lübnan basınında çıkan haberlere göre Irak'tan Avrupa'ya "Kişi başı 2 milyon dolar verildiği takdirde IŞİD"lileri yargılayabileceklerine" ilişkin çağrı gelmişti.

Bu çağrıyı kimin yaptığı belirtilmese de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National'a Mart ayında açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak anayasasındaki "idam" cezasını hatırlatmış ve uygulayabileceklerini söylemişti.

 

Haber Ara