Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Belarus, yarın yeni devlet başkanını seçecek

Belarus, yarın yeni devlet başkanını seçecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 16:49:52

Belarus, yarın yeni devlet başkanını seçecek
Belaruslular, yarın yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidecek.

Seçimde, mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Sosyal Demokrat Parti adayı Tatyana Korotkeviç, Liberal Demokrat Parti Başkanı Sergey Gaydukeviç ve Belarus Kazakları Birliği kurucusu Nikolay Ulahoviç yarışacak.

Beşinci kez Devlet Başkanlığına aday olan 61 yaşındaki Lukaşenko, yeniden seçilmesi halinde, fabrika ve diğer işletmelerin hem yapısal hem de yönetimsel modernizasyonunu vadediyor.

Lukaşenko'nun vaatleri arasında büyük, yabancı firmaların ülkeye yatırım yapmasını sağlamak ve devlet şirketlerinin uluslararası piyasalara çıkarmak da bulunuyor.

Belarus'u bilgi ve iletişim teknolojileri ile endüstri alanında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarma sözü veren Lukaşenko, uluslararası pazarlara açılmayı, ülkeyi bölgenin en büyük lojistik merkezi haline getirmeyi vadediyor.

-Ülkenin ilk kadın başkan adayı

Sosyal Demokrat Parti'nin 38 yaşındaki adayı Tatyana Korotkeviç, "Barışçıl Değişim" adı verilen kampanya yürütüyor.

Belarus'un sorumlu komşuluk ilkesi çerçevesinde gerçek anlamda tarafsız bir ülke olacağını vadeden Korotkeviç, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmak, Avrupa Birliği ile genelleştirilmiş tercihler sistemine dönmek, Rusya ile eşit haklı işbirliğini sağlanmak ve Rusya'ya gönderilen Belarus ürünlerine tüm kısıtlamaları kaldırmak gibi projeler sayıyor.

Ülke tarihindeki ilk kadın devlet başkanı adayı Korotkeviç'in, tüm ülkelerle vizesiz rejime geçme hedefi ise dikkat çekiyor.

Korotkeviç seçim kampanyasında, başkan olması durumunda, yerel yöneticilerin atamayla değil seçimle belirlenmesini ve bir kişinin sadece iki kez devlet başkanı olabilmesini sağlayan anayasal reformlar yapmayı vadediyor.

-Seçimi ekonomiyle ilgili vaadlerle gidiyor

Liberal Demokrat Parti Başkanı Sergey Gaydukeviç, devlet başkanı olmak için üçüncü kez yarışıyor. Gaydukeviç, kampanyasını, Belarus'u "Doğu Avrupa'nın İsviçresi" yapma ve çok yönlü politika izleme temelarıyla yürütüyor.

Gaydukeviç, başkan olması durumunda hem Rusya ile stratejik işbirliğini hem de Batı'yla ortaklıkları sürdüreceğini söylüyor.

Seçim sisteminde de reform yapmayı vadeden Gaydukeviç, küçük ve orta ölçekli işletmelerin destekleneceğine, özel girişimcilere devlet desteği verileceğini ilişkin sözler telaffuz ediyor.

- "Rus aleminin koruyucusu" bir aday

Belarus Başkanlık seçiminin bir diğer adayı ise Belarus Kazakları Birliğinin kurucusu Nikolay Ulahoviç. Önceleri kendisini "Rus aleminin koruyucusu" olarak niteleyen Ulahoviç'in, seçimler yaklaştıkça bu söyleminden biraz uzaklaştığı görülüyor.

Ulahoviç, dini ve milli eğitim verilmesini, tarihi köklerin unutulmamasını ve ana dilin canlandırılmasını savunuyor.

Seçmenlere, Batı'dan empoze edilen fikirlerin peşinden düşünmeden gidilmemesi gerektiğini anlatan Ulahoviç'in seçim programında, "devletin güçlendirilmesi" vaadi en geniş yeri kaplıyor.

Sivil toplumun ülke yönetiminde daha fazla yer almasının taraftarı olan Ulahoviç, ithalatın çoğalmasına karşı çıkıyor ve yeşil teknolojinin geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Yaklaşık 10 milyon nüfusu bulunan, yıkılan Sovyetler Birliğinin üyesi Belarus'ta halk, yeni başkanını seçmek için pazar günü sandık başına gidecek. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun içinde Rusya'ya en yakın ülke olarak bilinen Belarus'ta 4 dönemdir, Lukaşenko Devlet Başkanlığı yapıyor

Haber Ara