Dolar

32,5663

Euro

34,7011

Altın

2.492,62

Bist

9.524,59

Belarus’ta seçimler bitti; protestolar sürüyor

Belarus'ta açıklanan resmi sandık çıkış anketi, 26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun seçimi büyük bir farkla kazandığını gösteriyor. Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Minsk'te protesto gösterileri düzenlendi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-10 11:58:38

Belarus’ta seçimler bitti; protestolar sürüyor

Belarus'da yapılan devlet başkanlığı seçimleri sonuçlanırken, sokaklardaki gösteriler ise devam ediyor.

Belarus'ta açıklanan resmi sandık çıkış anketi, 26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun seçimi büyük bir farkla kazandığını gösteriyor.

Ancak, 37 yaşındaki muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, sonuçlara güvenmediğini açıkladı.
Mayıs'ta hükümet karşıtı bir gösteriye katıldığı için hapse atılan eşinin yerine seçimlere giren Tikhanovskaya, "Ben gözümle gördüğüme inanırım. Çoğunluğun bizimle olduğunu gördüm" dedi.
Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Minsk'te protesto gösterileri düzenlendi.

BBC Rusça Servisi, polisin göstericileri dağıtmak için ses bombası, biber gazı ve plastik mermi kullandığını ve yer yer güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandığını bildirdi.

BBC Rusça, gün boyunca Belarus genelinde internet bağlantısında sorunlar yaşandığını da aktardı.
Reuters haber ajansı, Minsk'te toplananlar "Zafer Bizim" gibi sloganlar attıklarını ve en az 10 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Ajans ayrıca, Minsk'in yanı sıra Zhodzina ve Baranoviçi kentlerinde de protestolar düzenlendiğini bildirdi.

Anket çıkış anketinden gelen sonuçlar ne?

Devlet yayın organı MIR'ın açıkladığı sandık çıkış anketine göre, Lukaşenko oyların yüzde 79,7'sini alarak yeniden devlet başkanı seçildi.
Ankete göre, Tikhanovskaya'nın oy oranı yüzde 6,8'de kaldı.
Seçimden önce yapılan değerlendirmelerde, Lukaşenko'nun seçimleri yeniden kazanmasının beklendiği ancak uzun yıllardır ilk kez bu kadar büyük bir muhalefetle karşı karşıya olduğu belirtiliyordu.
Batı medyasında sık sık "Avrupa'nın son diktatörü" diye anılan 65 yaşındaki Lukaşenko, yıllardır ağır insan hakları ihlalleri ve seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.
Lukaşenko ilk kez 1994 yılında devlet başkanlığı görevine seçildi. 2015 yılındaki son seçimlerde oyların yüzde 83,5'ini aldığı belirtilen Lukaşenko seçimlere ciddi bir muhalefet olmadan girmişti.
Seçim gözlemcileri de oyların sayılmasında ve kayda geçirilmesinde yanlışlar yapıldığını bildirmişti.

Muhalefet sonuçlar hakkında ne diyor?

İngilizce öğretmeni ve çevirmen Tikhanovskaya, eşi Sergey Tikhanovski'nin tutuklanmasından ve seçimlere girmesinin engellenmesinin ardından siyasete atıldı.
Tikhanovskaya AFP'ye yaptığı açıklamada, "İnsanlar uyanıyor ve özsaygılarını yeniden kazanıyor" dedi. Tikhanovskaya, seçimlerde hile yapılmasını beklediğini de sözlerine eklemişti.
Lukaşenko ise Tikhanovskaya'yı "küçük zavallı kız" olarak nitelendirmiş ve "ülke dışındaki patronların kuklası" olmakla suçlamıştı.
Tikhanovskaya, Temmuz ayında diğer iki kadın aday Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo'nun da desteğini aldı.

Ülkede üç kadın aday kendilerine "zavallı şeyler" diyen Lukaşenko'ya karşı ittifak yapma kararı almıştı.
Belarus'ta, geçen ay Lukaşenko'nun rakiplerinin adaylığının reddedilmesi ve muhalefet üzerindeki baskının artması üzerine on binlerce muhalif sokağa dökülmüştü. Protesto gösterisinin son 10 yıldaki en büyük eylem olduğu belirtiliyor.
Minsk merkezli insan hakları merkezi Viasna, Mayıs ayındaki seçim kampanyasının başlamasından beri 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Haber Ara