Dolar

32,5475

Euro

34,8267

Altın

2.430,30

Bist

9.715,61

Bel fıtığı tedavisi

Bel fıtığı tedavisini anlatmadan önce insan anatomik yapısının bel fıtığı ile ilişkili kısımlarını kısaca anlatmak istiyorum. Omurga insan vücudunu ayakta tutan bir yapıdır ve omur isimi verilen yapılardan oluşur.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-15 14:12:39

Bel fıtığı tedavisi

Bu omurların arasında yine disk ismi verilen ve yük taşıyan kıkırdak yapılar bulunur. Omurganın en çok yük taşıyan yeri bel bölgesinde bulunan kısmıdır. Bel bölgesinde 5 adet omur bulunmaktadır. Bel bölgesinde omurlar arasında bulunan dokunun (disk) çeşitli nedenlerle yırtılarak anatomik komşuluğunda bulunan omuriliğe ve sinirlere bası yapması ile bel fıtığı oluşur. Bel bölgesinden çıkan sinirler kalça ve bacağa yayıldığı için bel bölgesinde bulunan sinirlere bası oluşmasıyla bel ağrısı ile birlikte bacağa ve kalçaya yayılan ağrı ortaya çıkabilir.

Bel fıtığı tedavisinde öncelikle hastanın ağrının azaltılması ve sakinleştirilmesi gereklidir. Bu amaçla ağrı kesici, ödem giderici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Bel fıtığı hastalarına uzun süreli olmama kaydıyla yatak istirahat önerilir. Bel korsesi kullanımı ise başlangıç devrelerinde hastayı rahatlatır. Ancak uzun süre kullanılırsa bel kaslarının zayıflamasına neden olabilir.  Bunun dışında ehil ellerde yapılan manüel terapi, fizik tedavi ve kuru iğne tedavisi (İMS) gibi yöntemler uygulanabilir.

Kuru iğne tedavisi (İMS) bel fıtığında tedavisinde etkili ve güvenli bir yöntemdir. Bu tedavi ile ağrıya neden olan kas spazmı azaltır ve kaslarda gevşeme sağlanır. Bel bölgesinde fıtığa bağlı oluşan kas spazmını çözmede kuru iğne tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir.

Bel fıtığında özel durumlar dışında ameliyat en son seçenek olmalıdır. Bel fıtığında ameliyat gerektiren durumlar şunlardır. İlerleyen kas gücü kaybı: Burada dikkat edilmesi gereken bu güç kaybının ardı sıra yapılan kontrollerde kötüye gitmesidir. KaudoEkuina Sendromu: Nadiren görülür tüm bacak kaslarında güçsüzlük ve idrar yapamama gibi bulgularla ortaya çıkar. Bu hastalar hemen ameliyat edilmelidirler. 

Unutulmaması gerekir ki ameliyat geri dönüşümsüz bir işlemdir. Bu nedenle ameliyat öncesinde ameliyatsız tedavi seçenekleri hastanın yararınadır.

Bel fıtığından korunmak için ilk önce ideal kilonuzu korumanızı öneririm. Çünkü kilolu insanlarda bel fıtığı oluşma olasılığı daha yüksektir. Özellikle bel ve karın kaslarını kuvvetlendirilmesi için yapılan egzersizler fıtık oluşmasını önlemektedir.Kasların güçlenmesi ile omurga üzerindeki yükün dengeli ve eşit paylaşılmasını sağlıyor. Diğer dikkat etmemiz gereken öneli hususlar ise ağır eşyaları kaldırırken, iterken çekerken dikkatli olmaktır

bel fitigi-tedavisi 2

Haber Ara