Dolar

32,5803

Euro

34,9119

Altın

2.437,17

Bist

9.645,02

Bedeviler için yeni tasarı hazırlanıyor

İsrail Meclisi (Knesset)'te, Necef'te yaşayan ve daha önce tanınmayan bedevilerin statüsü için yeni bir kanun tasarısı hazırlanıyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 14:52:14

Bedeviler için yeni tasarı hazırlanıyor

Knesset'te benzer bir tasarı daha önce sağ ve sol görüşler arasında haarretli tartışmalara sebep olduğu için durdurulmuştu. Yeni tasarının pazar günü sunulması bekleniyor.

Meclis Bakanlar Kurulu'na, bir önceki hükümetin bıraktığı yerden devam edebilmek için mevzuatı soracak. İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel'e göre yapılan istişareler sonucunda Bedevilerle ilgili mevcut planda önemli değişiklikler yapılması bekleniyor.

Ariel, "Bedevi yerleşim sorunu ulusal bir sorun... Zaman herkesin aleyhine işliyor. Belediye başkanları ve yasal olarak tanınmayan Bedevi köylerinin liderleri ile birlikte işbirliği halinde mümkün olan en iyi tasarıyı hazırlayacağız" dedi.

Prawer planı olarak adlandırılan tasarı Bedevi toplulukları ve toprak mülkiyeti konusunda var olan anlaşmazlığı çözmeyi amaçlıyor. Tasarı, Bedevilere yerleşik düzene geçmeleri için arazi tahsis etmeyi de öngörüyor. 

İnsan hakları savunucuları ve Necefli bedevi toplumunun bazı temsilcileri yeni düzenlemenin onbinlerce bedevinin bölgeden tahliye edilmesini kapsadığını söyledi. 

Büyük bir kısmı Müslüman olan Bedevilerin çoğunluğu Necef Çölü'nde yaşıyor. Yarısı İsrail'in kurmuş olduğu kasabalarda, diğer yarısı ise elektrik ve su hizmetlerinden yoksun isimsiz köylerde oturuyor. Çok eşliliğin de etkisiyle yıllık yüzde 5,5 nufüs artışına sahip Bedevilerin yarısına yakını İsrail'in var olma hakkını tanımıyor.

Haber Ara