Dolar

32,5181

Euro

34,9863

Altın

2.436,59

Bist

9.716,77

BBC: Erdoğan'ın Türkiye'si bölgede çok önemli bir yer edindi

İngiliz BBC Moskova muhabiri Rosenberg, 'Rusya tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış bir Ermeni ordusunun Türkler tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış bir Azerbaycan ordusu tarafından mağlup edildiğini gördük. Erdoğan'ın Türkiye'si bölgede çok önemli bir yer edindi' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-03 14:39:52

BBC: Erdoğan'ın Türkiye'si bölgede çok önemli bir yer edindi

İngiliz BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg, "Rusya tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış bir Ermeni ordusunun Türkler tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış bir Azerbaycan ordusu tarafından mağlup edildiğini gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'si bölgede çok önemli bir yer edindi" dedi.

İngiliz BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg'un, BBC Türkçe'de yayımlanan, “Rusya'nın eski Sovyet bölgesindeki etki gücü tehdit altında” başlıklı analiz haberi şöyle:

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ çatışmalarının ardından 800 yıllık Dadivank Manastırı'nın etrafında Rus ordusuna bağlı güçler var.
Askerleri selamlayan Ermeni rahip Hovhannes, "Burada olduğunuz için teşekkür ederim" diyerek gülümsüyor.
2 bin kişilik Rus askerlerden birisi de "Bu tarihi yerin yok edilmesini önlemek için emir aldık" cümlelerini kuruyor.
Sonrasında ise asker bana dönüp, "Geleneksel olarak bu bölgede istikrarı garanti eden Rusya'dır" diyor.
Manastırın bulunduğu Kelbecer ilçesi Kremlin'in arabuluculuk yaptığı ateşkes anlaşması kapsamında Azerbaycan'a geçen bölgelerden birisi.

Moskova için anlaşma, Rusya'nın Güney Kafkasya'da etkili bir güç olmaya devam ettiğinin bir kanıtı. Ancak son altı hafta içerisinde yaşanan bu savaş, Rusya'nın eski imparatorluğundaki erişiminin sınırlarını da ortaya çıkardı.

"Karabağ'da yaşananlar Rusya için jeopolitik bir felakettir"

Türkiye, Moskova'nın arka bahçesinde rakip bir oyuncu olarak ortaya çıktı. Azerbaycan'ın Rusya'nın bölgedeki geleneksel müttefiki Ermenistan'ı yenmesine yardımcı olan, Ankara'nın askeri desteğiydi.
Moskova, NATO üyesi Türkiye'den askeri gözlemcilerin ateşkesi tesis etmek için Güney Kafkasya'da bulunmasını kabul etti.

Siyaset yorumcusu Konstantin von Eggert, "Karabağ'da yaşananlar, Moskova'nın sadece Güney Kafkasya'da değil, Sovyetler Birliği sonrası bölgeden geriye kalanlar için gerçekten jeopolitik bir felakettir" sonucuna varıyor.

"Erdoğan'ın Türkiyesi, bölgede çok önemli bir yer edindi"

"Aslında Rusya tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış bir Ermeni ordusunun Türkler tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış bir Azerbaycan ordusu tarafından mağlup edildiğini gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'si bölgede çok önemli bir yer edindi."

Türkiye, Çin ve İran gibi bölgesel oyuncuların bu durumdan çıkaracağı sonuçlar için ise von Eggert, "Moskova'ya çok fazla danışmadan veya Kremlin'in etkilerinden korkmadan bölgede, Orta Asya ve Güney Kafkasya'da daha da güçlenebilecekler" diyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Haber Ara