Dolar

32,3439

Euro

35,1366

Altın

2.240,35

Bist

8.908,74

BBC'den 'Putin Rusya'sı' analizi: Ortadoğu'nun en fazla nüfuz sahibi ülkesi

'Dayanıklılık ve beceri. Kesinlikle. Artan nüfuz, kesinlikle. Ancak iş Rusya'nın yeniden şahlanmasının önünde bazı engeller var...'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-18 09:47:10

BBC'den 'Putin Rusya'sı' analizi: Ortadoğu'nun en fazla nüfuz sahibi ülkesi

BBC, Putin'in iktidarına ilişkin yeni bir analiz yayınladı. Moskova Muhabiri Steve Rosenberg, imzasını taşıyan analiz BBC Türkçe'de "Putin'in Rusyası: 5 yılda, tecritten Ortadoğu'nun en fazla nüfuz sahibi ülkesine" başlığıyla yer aldı.

İşte yarıntılar:

2014'TE TECRİT EDİLMİŞ BİR ÜLKEYDİ

Vladimir Putin'in Rusya'sı bu fikri güncelledi. Son beş yıldır Kremlin'in sadece ekonomisi değil, Moskova'nın jeopolitik etkisi de genişliyor.

2014'e kadar gidin. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ve Doğu Ukrayna'daki askeri müdahalesinin ardından, Batı'nın ambargolar koyduğu Moskova, tecrit edilmiş bir parya ülke gibi görünüyordu.

Baskının, davranışını değiştireceğine emin olan Batılı liderler Putin'i eleştirmek için sıraya giriyordu. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın bir "bölgesel güç" olduğu fikrini reddediyordu. Eski bir süpergüç için can acıtıcı bir şeydi bu.

5 YILIN ARDINDAN KÜRESEL NÜFUS SAHİBİ BİR ÜLKE

2019'a geri dönün şimdi. Bugün Rusya, küresel düzeyde nüfuz sahibi olmaya aday. ABD istihbaratına göre, 2016 başkanlık seçimlerine Donald Trump lehine müdahale ettiler, Afrika ve Latin Amerika'daki rollerini geliştirmeye uğraşıyorlar, aynı zamanda Avrupa'daki bölünmelerden de faydalanıyorlar.

ORTADOĞU'DA BÜYÜYEN ROL

Ortadoğu'daki dönüşüm çok net. Moskova, Suriye'deki askeri operasyonuna başlamasından dört yıl sonra, bölgede başlıca oyuncu ve güç simsarı rolünü Amerika'dan alıyor.

Vladimir Putin, birkaç gün içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda görüşüp onu Moskova'ya davet etti, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla "güvenlik meselelerini" görüştükleri bir telefon görüşmesi yaptı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.

Bunlar Rusya'nın, Ortadoğu'da büyüyen aktif rolünün işaretleri.

"AMERİKA İSİMLİ FAZLA BÜYÜMÜŞ DEV, GÜN IŞIĞINDA YOLUNU KAYBETTİ"

Çok satan Rus tabloid gazetesi Moskovsky Komsomolets bu değişimi şöyle yorumluyor:

"Ortadoğu'daki mevcut durum (Eski ABD Dışişleri Bakanlarından) Henry Kissinger zamanında, 'küresel jeopolitik satranç' döneminde hayal bile edilemezdi. Amerika adlı fazla büyümüş dev, gün ışığında yolunu kaybetti. Bu arada Rus diplomasisi oyunu önde götürüyor."

"Rusya evrensel arabulucu ve siyasi simsar rolünü oynuyor ve bölgesel güçlerden biri Moskova'yı görmezden gelemiyor."

TRUMP'IN ŞAŞIRTAN TAVRI

Donald Trump'ın, ABD askerlerini Suriye-Türkiye sınırından çekmesi, Moskova'daki dış politika uzmanlarını şaşırttı.

Kremlin'e yakın Rus dış politika uzmanı Fyodor Lukyanov, "ABD'lilerin akıllı olduğuna dair derinleşmiş bir inanç var. Ve ABD'liler aptalca bir şey yaparsa, aptal olduklarından değil, büyük planlarını tamamen anlayamadığımızdan diye düşünülür" diyor ve ekliyor:

"Çok sayıda Rus için ABD'lilerin tamamen çılgınca şeyler yapabileceğine inanmak zor. Ama görülüyor ki, yapabiliyorlar."

SURİYE'DEKİ KAZANIMLARI?

Moskova'nın Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumdan faydalanabileceği birkaç alan var:

- Rusya, Esed'in hem siyasi hem de askeri açıdan başlıca destekçisi. Şam yönetimi ne kadar çok fazla toprağı geri kazanırsa, Moskova için o kadar iyi.

- Kürtleri (PYD/YPG kast ediliyor) terk etmesiyle, Amerika'nın bölgedeki güvenilir ortak imajı bozuldu. Bu durum, Rusya'nın, Ortadoğu'daki bütün taraflara kendisini bölgedeki tek güç simsarı ve arabulucu olarak sunmasına izin veriyor. Rus askeri polisi zaten Suriye Ordusu (Esed rejimi askeri gücü kast ediliyor) ve Türk güçleri arasındaki bir temas hattında devriye geziyor. Buradaki net mesaj, Ortadoğu'da barış istiyorsanız, yönünüzü Rusya'ya çevirin.

- Son yıllarda, Moskova Batılı ittifakları zayıflatmaya çalıştı. Özellikle de AB ve NATO'da üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıklardan faydalandı. Suriye konusunda, Türkiye ve diğer NATO üyleleri arasındaki anlaşmazlık, Moskova'nın işine geliyor. ABD zaten, Türkiye'nin Rus S-400 hava sistemlerini satın almasından rahatsızdı.

GÜÇ DENGESİ DEĞİŞİYOR MU?

Rusya'nın dünya sahnesinde giderek daha görünür olması, Batı'daki siyasi içe dönüşle aynı döneme denk düştü.

Fyodor Lukyanov, "ABD ve Avrupalı güçler, birkaç yıl öncesine kıyasla daha içe dönük bir hale geldi. Rusya'yı tecrit etmeye çalışan rakipleri, önemli bir içe çekilme halinde. Tersine, Rusya ise dış baskıya yüksek düzeyde bir dayanıklılık ve Orta Doğu'da becerikli davranışlar sergiledi" diyor.

"YENİDEN ŞAHLANIŞIN ÖNÜNDE ENGELLER VAR"

Dayanıklılık ve beceri. Kesinlikle. Artan nüfuz, kesinlikle. Ancak iş Rusya'nın yeniden şahlanmasının önünde bazı engeller var.

Rusya ekonomik bir süper güç değil. Ülkenın kırılgan bir ekonomisi var ve bu Moskova'nın küresel amaçlarını kısıtlayabilir.

Orta Doğu ise karmaşık ve bölünmüş halde. Güvensizlik ve nefret hakim. Rusya bir güç simsarı olarak ortaya çıkmış olabilir. Ancak nüfuzunu barış için kullanmak isterse, çok zorlu bir diplomatik denge kurması gerekecek.

* Ara başlıklar editör tarafından eklenmiştir. Makalenin orijinalinde yer almamaktadır.

Haber Ara