Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Bazı eyaletler savaş alanına dönebilir'

Washington'un eski İngiltere büyükelçisi Kim Darroch, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçiminin ardından “gerçek şiddet riski” uyarısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-15 15:24:58

'Bazı eyaletler savaş alanına dönebilir'

Eski büyükelçi: “Bazı eyaletlerin savaş alanına dönme ihtimali var”

Washington'un eski İngiltere büyükelçisi Kim Darroch, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçiminin ardından “gerçek şiddet riski” uyarısında bulundu.

Darroch, Joe Biden'ın ülke çapında önemli bir iddia sürdürmesine rağmen, çekişme alanı olan bazı eyaletlerinde sayımcıların sistematik olarak Donald Trump destekçilerini eksik sayabileceğini öne sürdü.

Darroch, “Sayımcıların Trump seçmenlerini nasıl sayacaklarını gerçekten bildiklerinden emin değilim” dedi.

Portland, Oregon, Kenosha ve Wisconsin'deki siyahi Amerikalıların polis tarafından vurulmasının ardından Kenosha'da iki kişiyi yaralayan bir kişiyi öldüren Kyle Rittenhouse davasına işaret eden Darroch, Rittenhouse'un aşırı sağ tarafından kahraman olarak selamlandığını hatırlattı.

Başkanlık seçimlerine sadece 50 gün kalırken Darroch, şiddetin doruk noktasına ulaşmasının yakın ve seçimi tartışmalı duruma sokacak tehlikelerini arttığını söyledi.

“Bazı eyaletlerin savaş alanına dönme ihtimali var”

Darroch, Guardian'a verdiği röpotajda, “Bazı eyaletlerin savaş alanına dönme ihtimali yapılan anketlerden anlaşılıyor” dedi.

"Elektronik posta oyları bu seçimde açıkça büyük bir rol oynayacak ve bana göre, Trump kampanyası bunu hileli veya geçersiz ilan etmek için hazırlanıyor gibi" diyen Lord Darroch, “Biden kazanırsa, Trump tabanının bunu sonuç olarak gerçekten kabul edip etmeyeceği sorusu var. Aynı şekilde, e-posta yoluyla verilen oylar sayılmamış gibi görünüyorsa veya ciddi bir seçmen baskısı varsa, tartışmanın diğer tarafı için endişeleniyorsunuz. Bu çok değişken hissettiriyor” şeklinde konuştu.

Darroch, “Hepimiz Portland ve Kenosha'yı izledik ve bu gerçek bir risk gibi geliyor. 17 yaşındaki göstericileri vuran sağcı çevrelerin tepkisi gerçekten korkutucu. Kim kazanırsa kazansın, insanların sonucu kabul etmesini ve sakince almasını umuyorsunuz, ancak durumun olacağından emin olduğumu söyleyemem” dedi.

Rus müdahalesi tekrarlanır mı?

Eski büyükelçi, 2016 seçimlerinde Rus müdahalesinin tekrarlanması tehdidine de işaret ederken şu ifadeyi kullandı;

“Benim için en olası teori, [Kremlin'in] Hillary Clinton'ı başkan olarak istemediğidir. Onu, dışişleri bakanı olduğu zamanlardan tanıyorlardı ve gördüklerini beğenmemişlerdi.”

Darroch, önceki seçimde tartışılan Rus müdahalesi hakkında şunları söyledi;

“Kısmen, müdahale ettiler çünkü yapabildiler. Putin'in yılları KGB'de geçti. Neler yapabileceklerini biliyordu ve becerilerini ve yeteneklerini kullanmaya inanıyordu. Bir zamanlar KGB adamı olan her zaman bir KGB adamıdır.”

Darroch, batı toplumlarında süregelen kötü niyetli Rus etkisinin yarattığı tehdide vurgu yaparken şöyle konuştu;

"Gelecekteki seçimlerde sistematik olarak tekrarlanırsa, bir nesil için demokrasiyi gözden düşürebilir"

Darroch, Trump'ın ilk dönemine ilişkin yönetimdeki kargaşayı vurguladığı için geçen yıl Temmuz ayında ABD büyükelçiliğinden gelen tepkiler istifa etmişti.

Kaynak: The Guardian

Haber Ara