Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

Bayram için giden Suriyelilerin kaçı dönmeyecek?

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, bayram için Suriye'ye geçen mültecilerin yüzde 20'sinin dönmediğini ve dönmeyeceğini belirtti. Peki bu yüzde neye tekabül ediyor? İşte ayrıntılar...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-06 14:13:50

Bayram için giden Suriyelilerin kaçı dönmeyecek?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuştu. Kaynak'a Suriyelilerin sayısı, dönenleri, dönmeyenleri ile istatistikler soruldu.

İşte Kaynak'ın açıklamarı:

3 MİLYON 50 BİN KİŞİ

Suriyelilerin geri dönüşleri ne durumda?

- Suriye'den gelen göç ve mülteci dalgası şu anda 3 milyon 50 bin kişiye ulaştı. 280 bini kamplarda kalıyorlar. Bir de Fırat Kalkanı bölgesindeki terörün bertaraf edilmesinden sonra ortaya çıkan bir tablo var.

CERABLUS TEMİZLENDİ SURİYELİLER DÖNDÜ

- Cerablus tamamen temizlendikten sonra insanlar kendi ilçelerine gitti. Cerablus, El Rai, Çobanbey, Azez, El Bab sadece bu bölgede 67 bin öğrenci bu sene okullara gitti. O okulların hepsi tamir edildi. Bombalanan camiler tamir edildi. Yerel kolluk, Türkiye'de eğitilen kendi vatandaşları polis ve jandarma görevini icra ediyor. Yerel mahkemeler kuruldu. Çok güçlü bir yerel meclisleri var. Bölgede aynı zamanda insani yardımlar ve sivil hayatın normalleşmesi çalışmaları sürüyor. Bir yandan tarımla ilgili Tarım Bakanlığımız çalışmalar yapıyor. AFAD olarak biz Çevre Şehircilik Bakanlığı ile enkazları kaldırıyoruz. Orman Su işleri Bakanlığımız DSİ ile içme suyu ihtiyacını planlamaya çalışıyor. Yerel meclislere sivil hayatın yeniden inşası için yardımcı oluyoruz, destek veriyoruz.

TEMİZLEDİK, AYAĞA KALDIRDIK, EGEMENLİK İDDİAMIZ YOK

- Asla o bölgede biz bir egemenlik hakkı, hükümranlık hakkı kullanmıyoruz. Niye ilhak ve işgal etmedik de ondan. Bizim için önemli olan Suriye'nin kuzeyinden ülkemiz topraklarına gelen terör faaliyetleriydi. Sınır duvarı inşası da büyük mesafeler aldı.

BAYRAM İÇİN GİDEN SURİYELİLERİN KAÇI DÖNMEYECEK?

- Suriye'de tablo ile ilgili şunları söyleyebiliriz. İnsanlar topraklarına dönme eğilimlerindeler. Hayatın normalleşmesi için gerekli alt yapı üst yapı, tarım, hayvancılık, sağlık, bütün bunlara yardımcı oluyoruz. 67 bin kişi Kilis'ten bayramlaşmak için karşı tarafa geçti. Kapıdaki beyanlarına göre bunun yüzde 20'sinden fazlası geri dönmeyeceğini ifade etti. 15 bin civarı. Ben şuna inanıyorum. Orada şartların hızla düzeldiğini görürlerse pek çoğu gelmeyecek. Biz Cerablus'ta da aynı şeyi yaşadık. Geçen sene Kurban Bayramı'nda 35 bin insan Cerablus'a döndü. Demek ki oradaki şartları can ve mal güvenliği ile asgari insani ihtiyaçları sağlanırsa insanlar kendi topraklarına gideceklerdir.

Haber Ara