Dolar

32,5826

Euro

34,6676

Altın

2.526,49

Bist

9.524,59

Bayraktar TB2, Avrupa'nın silah envanterine giriyor

Türkiye’nin ürettiği Bayraktar TB2 SİHA Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kafkasya’nın ardından şimdi de Avrupa’nın ilgi odağı haline geldi. Türk savunmasına yoğun ilgi gösteren ve çeşitli işbirliği anlaşmaları bulunan Ukrayna, deniz kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni Bayraktar SİHA’lar alacağını duyurdu. Birleşik Krallık, Sırbistan ve Kazakistan’ın da Bayraktar TB2’yi envanterine katmak için harekete geçtiği bildirildi. Bulgaristan’ın da millî silahları, envanterine katmak için girişimlerine devam edeceği belirtildi

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-08 17:23:37

Bayraktar TB2, Avrupa'nın silah envanterine giriyor

Ukrayna satın almaya hazır

Kırım Haber Ajansı'ndan Ayyıldız Huri Kaptan'ın haberine göre, Ukrayna'nın Türkiye ile arasındaki savunma anlaşmaları gereği uzun süredir tedarik ettiği Bayraktar TB2-Türk İnsansız Hava Araçları (İHA) Ukrayna'dan yapılan yeni bir açıklama ile 4 Ocak 2021'de tekrar gündeme geldi. Türk SİHA'larından 2020 yılında satın alan Ukrayna bu sene için de yeni bir siparişte bulunacağı açıkladı.

Neyijpapa, açıklamasıyla yeni yılda Ukrayna donanması için Türk İnsansız Hava Araçlarını (İHA) ve korvetlerini beklediklerini söyledi. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Oleksiy Neyijpapa, Türkiye'nin iç operasyonları başta olmak üzere Azerbaycan, Libya ve Suriye'deki etkin başarılarla gündemdeki yerini korumaya devam eden Bayraktar TB2-Türk İHA'ları hakkında İHA satın alımına hazırlandıklarını belirtti. Komutan Neyijpapa, Türk insansız hava araçlarının satın alımını hazırlandıklarını dile getirerek, “Bayraktar İHA'ları hem sahil hem de denizdeki faaliyetlerde kullandık, çok kabiliyetliler.” dedi.

Kazakistan, 30 adet sipariş edecek

Türk SİHA'ları ile yakından ilgilenen bir diğer ülke ise Kazakistan. Kazakistan Savunma Bakanlığının 30-40 arasında Bayraktar TB2 sipariş etmek istediği belirtildi. Kazakistan Savunma Bakanlığından bir heyet, geçtiğimiz sene İHA ve tesislerinin incelenmesi esnasında 14'üncü İnsansız Uçak Sistemleri Üs Komutanlığını ziyaret etmişti.

Bulgaristan

Bulgaristan altı adet Bayraktar TB2 almak için 2020 yılında başlattığı girişimlerine bu yıl içinde devam edeceğini belirterek, Sofya'da yapılacak görüşmeler sonucunda Bulgaristan Bayraktar TB2 alabileceğini bildirdi. Böylece, Bayraktar'ın Bulgaristan'a ihraç edilmesi hâlinde millî sistemler, ilk defa bir AB üyesi ülke tarafından kullanılmış olacak.

Türk SİHA'ları ile ilgilenen bir diğer Avrupa ülkesi olan Birleşik Krallık'ın ise bu sistemlerle ilgilenmesinin nedeni Dağlık Karabağ'da kullanılan Bayraktar'ın, savaşların seyrini değiştirecek kapasitede olduğunu ispatlaması olarak değerlendirildi.

İngiltere: Çığır açan silah

Birleşik Krallık'ın, ABD'li üretici General Atomics tarafından yapılan Protector'un yerine, hem düşük maliyetli hem de küçük boyutlu olduğu için Türkiye'den Bayraktar TB2 almayı düşündüğü belirtildi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Türk SİHA'ları için “çığır açan silah” dedi.

Sırbistan: Çok iyi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Türkiye'den insansız hava araçları satın alma konusu ile çok yakından ilgilendiklerini belirterek bu sistemleri envanterlerine katma niyetini açıkladı. Bayraktar TB2'den övgüyle söz eden Vucic, bu sistemlerini çok enteresan bulduklarını ve satın almak istediklerini dile getirdi.

“Yok edici”

Bayraktar TB2'nin savaş alanındaki başarısıyla gündemden düşmezken özellikle Libya'da ve Karabağ'da Rus hava savunma sistemlerini imha etmesiyle önemini koruyor. Ankara'da görev yapan yabancı misyon tarafından milli silah Bayraktar TB2'nin başarılarından dolayı “yok edici” olarak bahsediliyor.

Haber Ara