Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

'Bayburt Buluşması'

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (2)- 'Bazı ülkeler Türkiye'nin taraf olduğu tüm meselelerde darbecileri koruyan, teröristleri bağrına basan, hak ve hukuk tanımayan bir tavır içine girdiler. Ekonomimizde son günlerde yaşanan olumsuzluklar da bu çarpıklığın farklı bir boyutudur'- 'Türkiye'nin ne makro ekonomik verilerinde ne üretim gücünde ne istihdam düzeyinde ne bankacılık sistemi

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-10 16:01:50

'Bayburt Buluşması'
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bazı ülkeler Türkiye'nin taraf olduğu tüm meselelerde darbecileri koruyan, teröristleri bağrına basan, hak ve hukuk tanımayan bir tavır içine girdiler. Ekonomimizde son günlerde yaşanan olumsuzluklar da bu çarpıklığın farklı bir boyutudur." dedi.

Erdoğan, Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenen "Bayburt Buluşması"ndaki konuşmasında, "Şimdi bizler bu mücadelede, bu uğurda gerekirse yedi düvele karşı meydan okumaktan asla çekinmedik, çekinmeyiz." ifadesini kullandı.

Bu uğurda dünyanın en eli kanlı teröristlerinin tepesine binmekten çekinmediklerini ve çekinmeyeceklerini belirten Erdoğan, "Bu uğurda içimize sokulmuş ihanet çetelerinin kafalarını kopartmaktan çekinmedik, çekinmeyiz. Çünkü biz sadece ve sadece Hakk'a ve halka karşı sorumlu olduğumuzu biliyoruz. Bizim sorumluğumuz Corc'a, Hans'a değil, Ahmet'e, Mehmet'e, Ayşe'ye, Fatma'ya. Bizim size sorumluluğumuz var." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, bu millete hizmetkar olmak için bu yola çıktıklarını, efendi olmak için çıkmadıklarını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun dışındaki her türlü tehdit, baskı, oyun, senaryo bize vız gelir. Bir gün sıkıntımız olabilir, iki gün sıkıntımız olabilir, bunların hepsi aşılır. Ülkemize diz çöktürmek için yapmadıklarını bugüne kadar bırakmadılar. Koskoca Osmanlı çınarını binbir türlü tuzakla, hileyle, ittifakla yıktılar. Milletimizin büyük fedakarlıklarla yeniden hayat verdiği o Cumhuriyet fidanı özellikle son dönemde yeniden ulu bir çınar olma yoluna girdi. Onlar darbelerle, muhtıralarla demokrasimizi felç etmeye çalıştılar. Milletimiz her seferinde sandıkta yeniden iradesine sahip çıktı. Demokrasiye güç, hayat verdi. Onlar koalisyonlarla, ekonomik krizlerle siyaseti etkisiz hale getirerek gövdemizi baltalamaya kalktılar. Milletimiz özgürlüğüne ve demokrasisine olduğu gibi ekonomisine de sahip çıktı. Alın teriyle, emeğiyle Türkiye'yi yeniden ayağa kaldırdı."

- "Ülkemize yönelik anlamsız bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kaldık"

Erdoğan, "Sürü ters dönmüş, aksak önde gider." sözünü anımsatarak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Tabii biz bu işlerle uğraşırken bazen aksakların öne çıktığı da olmadı değil. Bu tür arıza durumları da hal yoluna koyduk, koyuyoruz, yine koyacağız. Milletimiz kimin kendisi için çalıştığını, kimin kendi hırsı için ortada dolaştığını gayet iyi biliyor. Onun için ülkemizin geleceğinden umutluyuz."

Türkiye'de 24 Haziran'da gerçekten çok büyük, dünyada parmakla gösterilecek bir demokrasi şöleni yaşandığına işaret eden Erdoğan, "Dünyanın pek çok yerinde krizler, çatışmalar, kavgalar, acılar pahasına neticelendirilebilecek bir yönetim değişikliğini tam bir demokratik olgunluk içinde gerçekleştirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, parlamenter sistemden, başkanlık sistemine geçişi başarıyla tamamladıklarını vurgulayarak, bu sürecin asıl mimarının hiç şüphesiz bizatihi milletin kendisi olduğuna işaret ettti.

Başkan Erdoğan, "Sadece bu başarı dahi Türkiye'ye, dünya demokrasileri için de en üstlerde yer alma hakkı verir. Biz böylesine önemli bir süreci hukuka ve insan haklarına uygun şekilde nihayete erdirmekten dolayı takdir beklerken, ülkemize yönelik anlamsız bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz gecesi demokrasinin değil, darbecilerin yanında yer alanlar, 24 Haziran'dan sonra da milletin iradesine saygı duymak yerine bambaşka yollara saptılar. Bazı ülkeler, Türkiye'nin taraf olduğu tüm meselelerde darbecileri koruyan, teröristleri bağrına basan hak ve hukuk tanımayan bir tavır içine girdiler." diye konuştu.

- "Saldırıların sebeplerinin çok başka olduğu açıkça ortadadır"

Erdoğan, ekonomide son günlerde yaşanan olumsuzlukların da bu çarpıklığın farklı bir boyutu olduğunu belirterek, şu görüşlerini paylaştı:

"Türkiye'nin ne makro ekonomik verilerinde ne üretim gücünde ne istihdam düzeyinde ne bankacılık sisteminde en küçük bir sıkıntı olmadığı halde, suni finansal istikrarsızlık dalgalarına maruz kalıyoruz. Gerçekten çok basit birtakım görüş ayrılıkları üzerine bina edilen bu saldırıların sebeplerinin çok başka olduğu açıkça ortadadır.

Bu tarz yaklaşımlar sergileyen ülkelerle aramızdaki ilişkiler, telafisi mümkün olmayacak zararlar görme noktasına gelmiştir. Bizim hiçbir ülkeye yönelik özel bir husumetimiz yoktur. Tüm ülkelerle çıkarlarımızın uyuştuğu noktalarda iş birliği yapıyor, ayrıştığı noktalarda da meselelerimizi müzakereler yoluyla çözmeye çalışıyoruz. Ama konu 'Türkiye'yi köşeye sıkıştırıp, egemenlik haklarımıza halel getirecek birtakım tavizler verdirmeye geldiğinde' iş değişir. Kusura bakmasınlar bizim bu noktada kimseye eyvallahımız olmaz, olamaz."

Tanktan, uçaktan, toptan, kurşundan korkmayan bu milletin bu tarz tehditlerden de korkmayacağına vurgu yapan Erdoğan, "Böyle düşünenler, bu milleti hiç tanımamışlar demektir. Eğer bugün, 81 milyon vatandaşı ve yüz milyonlarca kardeşiyle dimdik ayakta duran bir Türkiye varsa, bunun sebebi her hal ve şart altında kendi yolunda yürümeyi başaran bir millet oluşumuzdur." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, pek çok kişinin evinde ve iş yerinde bulunan "Allah bes baki heves" yazılı Osmanlıca sözü anımsattı.

(Sürecek)

Haber Ara