Dolar

32,5020

Euro

34,9626

Altın

2.430,06

Bist

9.807,13

Batık Tırnak Tedavisinde Güncel Yöntemler

Tırnağınızda batık var ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Tırnak batması kendi kendine iyileşen bir durum değildir ve tedavi gerçekleşmediğinde kötüleşir. Batık tırnaklar; ayak tırnağının köşesi ya da yan tarafı ete doğru büyüyerek ağrıya, iltihaplanmaya ve bazen enfeksiyonlara neden olduğunda ortaya çıkar.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-18 14:02:40

Batık Tırnak Tedavisinde Güncel Yöntemler

Başlarda küçük bir rahatsızlık olsa da, enfeksiyon geçene ve ciddi bir tekrarlayan sorun olana kadar sorun devam edebilir. Neyse ki modern tıp, batık tırnak tedavisi için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Tırnak batığına bağlı semptomlar düzenli olarak tedavi edilebilir. Tedavi için, çeşitli konservatif ve cerrahi yöntemler bulunmaktadır.

Ne Zaman Tıbbi Tedavi Aranmalı?

Lokal antibiyotikler ya da evde uygulanabilecek reçeteler semptomların iyileşmesine yardımcı olmuyor ve tırnak batması probleminiz daha da kötüleşiyor gibi görünüyorsa, muhtemelen bir uzmanla iletişime geçmenizin zamanı gelmiştir.

Birden fazla antibiyotik tedavisinden sonra, batık ayak tırnağı tekrarlıyor ve sorun ortadan kalkmıyorsa, bir değerlendirme için bir uzmanla görüşebilir ve tedavi prosedürleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Batık Tırnak Tedavisi

Tırnak batması tedavisi için birçok yöntem vardır. Önerilecek tedavi; tırnak batığının hangi evrede olduğuna, bölgede iltihap olup olmadığına ve önceki tedavilerin ne olduğuna bağlı olarak değişecektir. Aşağıdaki durumlarda, hemen bir uzmanla görüşmeniz önerilir:

  • Birden fazla antibiyotik tedavisinden sonra, sorun iyileşmiyor ya da daha kötüye gidiyorsa
  • Ciddi bir enfeksiyon varsa ve yeni büyüyen cilt batık tırnağın üzerinde büyümeye başlıyorsa
  • Batık tırnak, günlük aktivitelerinizi ve yaşam kalitenizi etkiliyor
  • Evde tedaviden sonra hiçbir iyileşme belirtisi görülmüyorsa
  • Şeker hastalığı ya da dolaşım bozukluğu varsa
  • Kemoterapi görüyorsanız
  • Zayıf yara iyileşmesi ya da enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilecek herhangi bir tıbbi durumunuz varsa.

Batık Tırnak Tedavisi: Acı ve Ağrı Var Mı?

Modern teknolojilerle uygulanan batık tırnak tedavisi prosedürleri, mümkün olduğunca minimum seviyede acı ve ağrılıdır.

Tırnaktaki batığın ciddiyetine bağlı olarak, işlem sırasında lokal anestezi uygulanabilir. Tırnağın basınca çok duyarlı olduğu ve dokunulamayacak kadar ağrılı olduğu durumlarda lokal anestezi önerilir. Bu, tırnak yatağının etkili bir şekilde temizlenmesini sağlayacaktır. Böylece, günlük yaşamınıza mümkün olduğunca çabuk dönebilirsiniz. Lokal anestezi altında, hiçbir korku ve acı olmadan ağrısız bir batık tırnak tedavisi prosedürü geçirebilirsiniz.

Lazerle Tırnak Batması Tedavisi

PACT gibi lazer tedavileri; enfekte olmuş ayak tırnaklarının tedavisinde faydalı olabilir. Tırnak batması sonucu meydana gelen enfeksiyonun nedeni mantar enfeksiyonu ise, lazerle tırnak batması tedavisi buradaki mikroorganizmaları öldürebilir ve tırnağın sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etmesini sağlayabilir.

Enfeksiyon Olması Durumunda

Tırnak batması sonucu üst üste gelen deri çıkarıldıktan sonra, genellikle antibiyotik tedavisine gerek yoktur. İltihaplanma, kızarıklık gibi belirli bir enfeksiyon belirtisi olması durumunda ise, antibiyotik tedavisi önerilebilir. Daha ciddi şekilde enfekte olmuş bir batık tırnak probleminiz varsa, tedavi öncesinde enfeksiyon tedavisi için antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

Tırnak Batması Tedavisi Kalıcı Çözüm

Batık tırnak sorununuz tekrar ediyorsa, kısmı tırnak çekilmesi gibi cerrahi seçeneklere ihtiyacınız olabilir. Bu işlem ile, altta yatan tırnak dokusu ile birlikte tırnağın bir kısmı çıkarılır. Tırnak köküne asit içeren bir kimyasal uygulanan bu prosedür, vakaların %98'inde tekrarlayan tırnak batmasını kalıcı olarak önlemektedir.

Haber Ara